Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu dodeljena nagrada “Stevan Sremac”

rssBookmark and Share

Niš 30.11.2018. Južna Srbija Info

U Gradskoj kući uručena je tradicionalna književna nagrada “Stevan Sremac”za najbolju proznu knjigu u 2017.godini. Nagradu Krsti Popovskom za roman „Ina“ u izdavanju „Lagune“ iz Beograda uručila je gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Foto: M.M. Južna Srbija
Foto: M.M. Južna Srbija

Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu „Ina“ gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta.

Pripovedajući provokativno i stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman „Ina“ ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije, kažu u Niškom kulturnom centru.

U programu je učestvovala i doc. dr Jelena Jovanović, predsednica žirija i trupe „Književna boemija“ koja  se predstavila dramatizacijom pripovetke “Kalča u pozorištu”.

Ovo je petnasti put  da grad Niš dodeljuje ovu nagradu . Tehnički organizator je Niški kulturni centar ,a pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.


#   Niš   Jelena Jovanović   Niški kulturni centar   Stevan Sremac nagrada   Ministarstvo kulture i informisanja   Jelena Mitrovski   Krsta Popovski
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima