Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U ponedeljak u Narodnom muzeju Toplice počinje manifestacija „Muzeji za 10“

rssBookmark and Share

Prokuplje 13.05.2023. Južna Srbija Info

Otvaranjem izložbe „Novac i bankarstvo u Toplici“, autora muzejskog savetnika Darka Žarića i kustosa Maje Dimić, u ponedeljak, 15. maja u 12 sati u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju počinje Nacionalna nedelja muzeja.

U ponedeljak u Narodnom muzeju Toplice počinje manifestacija „Muzeji za 10“

Prvog dana manifestacije biće održano i poetsko veče u OŠ „Milić Rakić Mirko“, koje počinje u 16:30, kao i Tribina o ekspediciji Kilimandžaro 2022. Hakuna Matata, na kojoj su predavači Nebojša Stojadinović i Miroslav Dokman.

U OŠ „Toplički heroji“ Žitorađa od 13:30 sati će biti održane Radionice „Niti prošlosti“ i „Muzeji u koferu“, a od 15:15 sati počinju projekcije filmova sa projekta „e-Uspomen@r zavičaja mog“.

Veliko učešće u programu manifestacije uzeli su učenici prokupačkih osnovnih i srednjih  škola. Tako će u utorak, u 9:30 učenici OŠ „Nikodije Stojanović – Tatko“ održati radionicu „Zdravo stanje blagostanje“, dok će đaci iz Babinog Potoka i Stražave kroz radionicu „Niti prošlosti“ predstviti stari zanat-tkanje.

Tehnička škola „15.maj“ održaće Javni čas „Zanimljivo jaje“, koji počinje u 11 sati, a u 14 časova počinje radionica „Radoznalci znalci“ učenika OŠ „Milić Rakić – Mirko“.

Poetsko veče sa malim pesnicima Književne omladine Prokuplja, počinje u 16,30.

U Galeriji „Boža Ilić“ učenici Tehničke škole prikazaće Modnu reviju „Čarolija letnje noći“, u 18 časova, kojom će biti završen drugi dan manifestacije.

Javni čas „Matematika kroz život“ na programu je u sredu, u 9,30, a održaće ga učenici Tehničke škole „15.maj, a nakon toga počinje radionica „Muzeji u koferu“ OŠ „9.oktobar“ iz Babinog Potoka i Stražave, Aleksandra Đukić i Nataša Jovanović, vodiči Narodnog muzeja Toplice.

Radionica „Sve što ste hteli da pitate o arheologiji a niste smeli“ na programu je u sredu od 10:20, predavači Sanja Crnobrnja Krasić i Magdalena Selaković, areheolozi Narodnog muzeja Toplice i učenici Gimnazije.

U nastavku programa biće održana radionica „Novac kroz vekove“ – Marijana Ostojić, Maja Dimić i Magdalena Selaković i učenici petog i šestog razreda.

U 18 sati na programu je koncert „Mali virtuozi“ Muzičke škole „Kornelije Stanković, a potom će u Galeriji „Boža Ilić“ biti održano Muzičko –poetsko veče u kojem učestvuju  korisnici Doma učenika u Prokuplju.

U četvrtak u 12 sati učenici Gimnazije i Medicinske škole održaće matine „Sačuvajmo ih od zaborava“. U 18 sati na programu su Duhovni razgovori na temu „Muzeji u službi održavanja nacionalnog pamćenja“, predavač protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor prizrenske bogoslovije u penziji.

U Galeriji „Filart“ u 18 časova na programu je monodrama „Roze pismo“ Branimira Đorđevića.

Radionica „Sve što ste hteli da pitate o arheologiji a niste smeli“ – Sanja Crnobrnja Krasić i Magdalena Selaković u 9,30, kao i radionica „Stare igre i igračke“ – deca iz Predškolske ustanove „Neven“ i Aleksandra Đukić i Nataša Jovanović, na programu je u petak, 19. maja u 10 časova.

U popodnevnim satima, od 15 časova, počinje javni čas „Slovenska i srpska mitologija i odjeci u savremenom dobu“, kao i javni čas „Namanjići“ učenika OŠ „9.oktobar od 16 časova.

Manifestacija se završava predstavom „Ovo su htela…deca“, u izvođenju članova Dramskog studia Gimnazije koja počinje u 18 časova.


#   Prokuplje   Noć muzeja   Narodni muzej Toplica   Muzeji za 10   Nedelja muzeja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima