Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju uskoro premijera stihovane drame „Jesen ima braon oči“

rssBookmark and Share

Prokuplje 28.10.2022. Južna Srbija Info

Književna omladina Prokuplje, u skladu sa bojama aktuelnog godišnjeg doba, ali i ljubavi prema jeseni, priprema stihovanu dramu, pod nazivom „Jesen ima braon oči“.

U Prokuplju uskoro premijera stihovane drame „Jesen ima braon oči“

-Ovakav program pripremamo po prvi put. Članovi Književne omladine su pre svega dobra deca, ali i odlični đaci, a ljubav prema poeziji i glumi pokazuju svakodnevno na radionicama, koje organizujemo skoro svaki dan. Njihovu želju i priliku da se oprobaju i u glumi ispunila sam, tako što će učestvovati u ovoj romantičnoj, stihovanoj drami, rekla je predsednik Književne omladine Prokuplja Ivana Đurković.

U drami „Jesen ima braon oči“, koja je planirana za 10. novembar, učestvovaće 10 devojčica i jedan dečak, koji su na radionicama sami pisali tekstove. Reč je deci predškolskog uzrasta i učenicima prvog i trećeg razreda.

-Pomagala sam im onoliko koliko treba, ali su generalno oni ti koji su stvorili ovu stihovanu dramu. Osmislili smo zajedno da u njoj imamo i muziku, odnosno da je započnemo i završimo uz violinu, sa kompozicijama koje će izvesti učenici Muzičke škole „Kornelije Stanković“.

Stihovana drama „Jesen ima braon oči“ govori o susretu jednog dečaka sa mnogo devojčica, koje ustvari predstavljaju različite jeseni. On je, kao glavni lik tražio da dođu dve jeseni, ali su se pojavile sve. Tada nastaje zaplet, koji dečak pokušava da reši brojnim pitanjima. Svakoj od njih postavlja pitanja o tome kakve su, koje su gradove obišle, šta su videle, koje su to boje koje su u ovom, za neke najlepšem godišnjem dobu, videle.

-Postavlja im i ono najvažnije pitanje, a to je zašto jesen ima braon oči, jesu li one tople i koliko. Da li su za sve iste i kome su naklonjenije, da li odraslima ili deci. O svemu tome moći ćete da saznate ukoliko dođete i zajedno sa nama podelite radost dečijeg stvaranja. O vremenu kada će se i gde odigrati ova naša romantična stihovana drama, blagovremeno ćemo vas obavestiti, istakla je Đurković.

Ona je naglasila da deca koriste sve pogodnosti ovog godišnjeg doba, koje nam ovih dana daruje prijatne temperature, te svoje probe održavaju u dvorištu crkve „Svetog Prokopija“.

-Tu već imamo publiku, koja je oduševljena decom. Već dobijaju lepe komentare, da dobro glume i lepo govore stihove. Praktikujemo da posle probe, pola sata pred odlazak u školu odmore misli i neobavezno se igraju, jer i to je vrlo bitno za njihovo pravilno odrastanje, podvukla je predsednik Književne omladine Prokuplja Ivana Đurković.

Ovaj projekat su, kako kažu, planirali premijerno da izvedu za ovogodišnju „Dečiju nedelju“, ali su ga zbog brojnih dešavanja i obaveza, odložili za 10. novembar. U programu „Dečije nedelje“ publici su se predstavili kolažnim programom, kojim su pokazali da podjednako dobro umeju da rade mnoge kreativne i maštovite stavri, za koje je ističu, potrebna samo volja, ljubav i dobra organizacija vremena.


#   Prokuplje   učenici   omladina   poezija   književnost   drama   Kornelije Stanković MŠ   stihovna drama   Književna omladina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima