Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Umetnička škola Niš na izložbi u Sofiji u okviru projekta BALKAN DIRECTION

rssBookmark and Share

Niš 03.03.2020. Južna Srbija Info

Umetnička škola Niš, učestvuje u projektu BALKAN DIRECTION, u organizaciji Nacionalne srednje škole za primenjenu umetnost „Sveti Luka“ iz Sofije.

Umetnička škola Niš na izložbi u Sofiji u okviru projekta BALKAN DIRECTION

BALKAN DIRECTION je projekat koji je inicirala Nacionalna srednja škola primenjenih umetnosti ,,Sveti Luka“ iz Sofije. Organizatori napominju da je projekat posvećen uspešnom bugarskom predsedavanju Savetom Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana kao garancija bezbednosti i stabilnosti u regionu. Cilj projekta je povezivanje škola istih obrazovnih delatnosti, kako bi se predstavile, upoznale i razmenile iskustva, ali i uspostavile saradnju. Umetnička škola Niš je prva škola koja je dobila priliku da se predstavi izložbom otvorenom u četvrtak 27. februara u galeriji škole „Sveti Luka“ u Sofiji, koja će moći da se pogleda do 23. marta 2020. godine. Izložbu je otvorila direktorka Lilia Baleva, koja je predstavila projekat. U ime Umetničke škole prisutne su pozdravile Nevena Stefanović, nastavnik grupe predmeta na slikarskom odseku, i učenice Aleksandra Milutinović i Katarina Milosavljević, maturanti na slikarskom odseku. Otvaranju izložbe prisustvao je i doc. dr Željko M. Jović, ambasador Republike Srbije u Bugarskoj. Otvaranje izložbe privuklo je pažnju brojnim poštovaocima umetnosti i predstavnicima medija, a među njima izdvajamo gospođu Ralicu Bizantinovu ispred Ministarstva kulture Republike Bugarske, koja je prema našoj školi izrazila  oduševljenje i želju za budućom saradnjom.

Predstavljeni su radovi iz bogatog školskog depoa, a multimedijalna postavka uključuje maturske radove i školske zadatke sva četiri obrazovna profila: likovni tehničar, tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna tekstila i tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda. Na izložbi se mogu videti crteži, likovna grafika, angažovani plakati, nacrti kostima i odeće, dizajnerska prostorna rešenja i video-radovi, koje su radili nastavnici i učenici škole. Predstavljeni radovi su školski i maturski zadaci nekadašnjih učenika Umetničke škole u Nišu, sadašnjih studenata i mladih profesionalaca. Umetnička škola više od sedamdeset godina u kontinuitetu obrazuje, vaspitava i umetnički oblikuje mlade vizuelne talente.

Pored Ane Nikolić i Lilie Baleve, direktorki dveju škola, u organizaciji ovog projekta veliku ulogu imale su Ivana Savić i Ralica Karapanteva. Domaćini su nastavnicima i učenicama Umetničke škole predstavili školu impozantne veličine i tehničkih i prostornih mogućnosti, što je prva razlika između dveju škola, s obzirom na to da Umetnička škola u Nišu svoju delatnost obavlja u skromnijim prostornim i tehničkim uslovima. Druga razlika tiče se školskog programa: bugarski nacionalni školski program i plan predviđa srednjoškolsko obrazovanje od pet godina, odnosno do dvanaestog razreda, što bi naše maturante svrstalo u jedanaesti razred. Izuzev navedenih razlika, stiče se utisak da obe škole deluju u skladu sa potrebama industrije i društva i da idu u korak sa svetskim tendencijama u umetnosti i dizajnu, čemu svedoči broj nagrada koje su osvojili učenici Umetničke škole. Samo u prethodnoj školskoj godini nagrađeno je više od 50 učenika, a po dosadašnjim rezultatima ove školske godine biće ih i više. 

Umetničkoj školi učinjena je velika čast da se prva predstavi i upozna sa školom domaćinom, koja će u narednom periodu istu priliku pružiti i školama iz Rumunije, Severne Makedonije, Grčke i Turske. Učenice i nastavnica vratile su se s putovanja prepune utisaka i veoma su zahvalne, jer su dobile  priliku da se upoznaju sa bliskom školom i da u Bugarskoj predstave Umetničku školu iz Niša. Aleksandra Milutinović i Katarina Milosavljević, maturanti sa slikarskog odseka, oduševljene su enterijerom škole u Sofiji, kao i činjenicom da u sklopu škole postoji galerija. Primetile su razliku u postupku rada naše škole i škole domaćina i po prvi put su se susrele sa tehnikama poput dizajna igračaka i suvenira, drvoreza i obrade metala. Ističu da su na izložbi posebnu pažnju izazvali radovi sa tekstila i likovne grafike. 

Razmena poput ove daje mogućnost proširivanja vidika, sticanja novih veština i ličnog razvoja. Uprkos jezičkoj različitosti, Umetnička škola iz Niša i Nacionalna srednja škola za primenjenu umetnost „Sveti Luka“ iz Sofije  pronašle su zajedničko interesovanje i komunicirale su jezikom umetnosti. 

Komentara: 0


#   Niš   izložba   Sofija (Bugarska)   umetnost   Umetnička škola   BALKAN DIRECTION
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima