Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veče Želimira Žilnika u NKC-u

rssBookmark and Share

Niš 10.12.2019. Južna Srbija Info

Veče kultnog režisera "crnog talasa" Želimira Žilnika, održaće se u četvrtak, 12.decembar 2019. u maloj sali NKC-a, sa početkom u 18 sati

Veče Želimira Žilnika u NKC-u

Rani radovi“ na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija u junu 1968. godine. Tri mladića i devojka Jugoslava, suprotstavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevice...

Film pripada ostvarenjima „crnog talasa“. Dobio je „Zlatnog medveda“ U Berlinu i prvobitno bio odobren za prikazivanje, ali je bio predmet sudskog postupka i u to vreme nije mogao biti javno prikazivan.

PEDESET GODINA „RANIH RADOVA“ I „ZLATNOG MEDVEDA“ NA BERLINSKOM FESTIVALU

Pedeseta godišnjica od snimanja filma „Rani radovi“ i osvajanja „Zlatnog medveda“ u Berlinu 1969. godine, biće obeležena u dva grada – u Nišu, rodnom gradu reditelja Želimira Žilnika, 12.12.2019. godine u Niškom kulturnom centru i u Beogradu 13.12.2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci. Obeležavanju godišnjice u Nišu i u Beogradu prisustvovaće i snimatelj Karpo Godina, višegodišnji Želimirov prijatelj i saradnik. Program u Nišu organizuju Društvo Slovenaca „France Prešern“ iz Niša i Filmski i video program Niškog kulturnog centra. 

Nakon projekcije filma „Rani radovi“, moderator razgovora biće Dejan Dabić. Program počinje u 18 časova u sali NKC-a (Stanoja Bunuševca bb). U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) program počinje u 19 časova. Nakon pozdravne reči direktora Kinoteke, Jugoslava Pantelića i upravnika, Marjana Vujovića biće prikazan film „Rani radovi“. Moderator razgovora posle filma biće dr Ivana Kronja, čiji je tekst povodom jubileja kultnog ostvarenja domaće kinematografije i objavljen u novembarskom broju „Kinoteke“. Suorganizatori jubileja su: Društvo Slovenaca „Sava“ – Beograd, Filmski centar Srbije, Ambasada Republike Slovenije. Sponzori i pokrovitelji su: Bel Medic i Pristop.

Komentara: 0


#   Niš   film   Niški kulturni centar   Dejan Dabić   SFRJ   Želimir Žilnik
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima