Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Virtuelni muzej čuva istoriju Dimitrovgrada

rssBookmark and Share

Dimitrovgrad 26.11.2017. RTS, Južna Srbija Info

Kao i svi koji su otišli iz svog rodnog mesta i Marjan Milanov iz Dimitrovgrada voli da se seti vremena koje je proveo u njemu, ali on to čini na jedan poseban način. Marjan na internetu kreira Virtuelni muzej Caribrod i za pet godina postojanja stranica ima više od 115 hiljada poseta, a istoimena grupa na Fejsbuku više od 2.000 članova, prenosi RTS.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Marjan Milanov predaje engleski jezik u jednoj seoskoj školi u okolini Babušnice, živi u Nišu, ali je kroz virtuelni muzej Caribrod u svom rodnom Dimitrovgradu svakodnevno.

"Grupa okuplja ljude koji žive u Dimitrovgradu, ali i ljude koji su poreklom iz Dimitrovgrada ili koji samo imaju prijatelje, i oni prosto razmenjuju neka svoja sećanja, nostalgične fotografije", kaže Marjan Milanov, Virtuelni muzej Caribrod.

Stranica oslikava gradić na samoj srpsko-bugarskoj granici kroz istoriju, baš zato i na srpskom i bugarskom jeziku, ali i na dijalektu.

"Caribrod je na put, oduvek je bil, zatova su kroz njega minjuvali carevi, predsednici, maršali, zatova su vojsće kroz njega minjuvale i za njega ratuvale, zatova si je i imeto dobil a pokre putat kroz Caribrod je minula i pruga", kaže Marjan.

Virtuelni muzej je često mesto razmene nostalgičnih sećanja, jedan od prvih saradnika je i naš kolega novinar RTS-a u Beogradu Slobodan Aleksić.

"Caribrod je sa mnom i kad sam tužan i kad sam veseo, i kad sam onako svakodnevan, on bane i udari sa nekom tom svojom energijom koju ne umem da objasnim", kaže Slobodan Aleksić, novinar RTS-a.

Mnogo je poznatih priča - npr.o Pametniku - zajedničkoj spomen kosturnici srpskih i bugarskih vojnika iz rata 1885. godine, ali i manje poznatih.

"Zanimljiv set fotografija na koji sam slučajno naišao i istražio to je bila poseta reportera američkog časopisa "Life" Dimitrovgradu 1950. godine, do celog tog seta fotografija sam došao zahvaljujući korespondenciji sa jednim čovekom iz Holandije koji drži blog posvećen železnici", kaže Marjan.

"Ima dosta starih fotografija, starih dokumenata, čak i pokušaja da se analiziraju neke stvari na stručan ili kvazistručan način, otvorile su se neke nove teme", kaže Slobodan Aleksić.

Najviše priznanje Dimitrovgrada Marjan je dobio nakon objavljivanja digitalna arhive novina štampanih posle oslobođenja od Turaka, čiji se originali čuvaju u Državnoj biblioteci u Sofiji. 

Komentara: 0


#   Dimitrovgrad   muzej   Fejsbuk   virtuelno   engleski jezik   virtuleni muzej   Marjan Milanov
@facebook @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima