Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlasotinačka Narodna biblioteka leči rane posle katastrofe

rssBookmark and Share

Vlasotince 11.02.2011. Dušan Kocić

Objekat pod zaštitom države, poznat kao ,,Gigina kuća’’, o kojoj brine Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, sagrađen je u 18. veku i nekoliko puta rekonstruisan, ali je 1. aprila 2008. godine doživeo nezapamćenu tragediju, jer je u vatrenoj stihiji izgoreo veliki deo knjižnog fonda i deo zgrade

Narodna biblioteka u Vlasotincu u vreme požara
Narodna biblioteka u Vlasotincu u vreme požara

LESKOVAC, VLASOTINCE - Narodna biblioteka ,,Desanka Maksimović’’ u Vlasotincu čeka donatore kako bi konačno zalečila težak neprobol. Od katastrofalnog požara, pre gotovo tri godine, zaposleni u toj uglednoj kulturnoj instituciji, menjali su ,,privremeni dom’’ tri puta i sada su ,,raspoređeni’’ u nekoliko objekta, među koji je i jedna oronula baraka u ovom gradu.

Direktor Narodne bibloteke ,,Desanka Maksimović’’ Srba Takić, koji se uspešno bavi pisanjem i uređivanjem knjiga, ni sam ne zna konačnu sudbinu Narodne biblioteke, simbola grada na Vlasini.

-Bili smo prinuđeni da zakupimo deo nekadašnje ,,Jugobanke’’, ali je već sada izvesno da će taj objekat biti prodat. Korisitmo i prostorije barake gde se okupljaju mladi, talentovani ljudi našega kraja – podseća Takić.

Narodne biblioteka ,,Desanka Maksimović’’ u Vlasotincu pre požara
Narodna biblioteka ,,Desanka Maksimović’’ u Vlasotincu pre požara

Dom Narodna bibloteka u Vlasotincu je zgrada koja je poznata u ovom kraju kao ,,Gigina kuća’’. Objekat je pod zaštitom države, odnosno o njemu brine Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Sagrađen je u 18. veku i nekoliko puta je rekonstruisan, ali je 1. aprila 2008. godine doživeo nezapamćenu tragediju, jer je u vatrenoj stihiji izgoreo veliki deo knjižnog fonda i veći deo zgrade je potpuno izgoreo.

-Iz Ministarstva kulture, za obnovu Narodne biblioteke, nije pristigao nijedan dinar, iako smo poslali desetak uljudnih pisama za pomoć, nudili brojne projekte, ali ništa nije vredelo – podseća Takić.

Prema sadašnjoj proceni stručnjaka, za potpunu obvnovu zdanja Narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović’’ potrebno je obezbediti najmanje šest do sedam miliona dinara, ali ta sredstva nema lokalna samouprava i zato se ovde čeka novo, bolje, bogatije vreme. Do tada će bibliotekari, već je izvesno, promeniti još nekoliko ,,privremenih lokacija’’.

-Moram da priznbam da je deo knjižnog fonda obnovljen, dobili smo i više kompjutera, ali bez trajnog smeštaja, nema normalnog rada – zaključuje Srba Takić, direktor Narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović’’ u Vlasotincu.

U vreme požara direktorsku dužnost obavljala je Katarina Cokanović. Tokom suđenja, utvrđeno je da je do požara došlo pošto je opušak cigarete zapalio pod u kancariji direktorice. Cokanovićeva je nehano ostavila cigaretu, a zatim izašla i zaključala kancelariju. Osuđena je na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.


#   Vlasotince   požar   lokalna samouprava   Zavod za zaštitu spomenika   Narodna biblioteka   Srba Takić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima