Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za "Lutkarsko pozorište" dve prestižne nagrade u Sarajevu

rssBookmark and Share

25.05.2016. Južna Srbija Info

Na Sedamnaestom međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu, „Lut Fest“, koji se održavao u Istočnom Sarajevu od 16. do 20. maja, predstava „Zlatokosa“, u režiji Jelene Đorđević, osvojila je dve nagrade.

Za "Lutkarsko pozorište" dve prestižne nagrade u Sarajevu

Novoustanovljenu nagradu "Kamena ruka“ - Henrik Jurkovski za najlutkovitiju predstavu, čime joj je ukazana velika čast da bude prvi dobitnik nagrade koja nosi ime jednog od najvećih svetskih istoričara, dramaturga i teoretičara lutkarstva.

Žiri ističe da „svi segmenti predstave upućuju na prevashodnost čistog lutkarskog izraza u predstavi, čemu je pre svega doprinela sjajna glumačka ekipa“.

Kolektivnu nagradu za najbolju animaciju i glumačku igru, u čijem se obrazloženju navodi „da je na žiri najjači utisak ostavila igra mladih, veoma tačno ustremljenih, talentovanih i stručno obrazovanih glumaca“. "Lut fest" je trajao pet dana, održavao se pod motom „Bukvar lutkarstva“, a publici su se predstavila pozorišta iz Velike Britanije, Gruzije, Estonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije uz bogat takmičarski, prateći i edukativni program. „Zlatokosa“ je zbog velikog interesovanja odigrana tri puta i više od pet stotina mališana i gostiju uživalo je u izvođenju Nataše Ristić, Jelene Đorđević, Davorina Dinića i Mladena Milojkovića.

Bukvar lutkarstva

“Kao što školski bukvar, na simboličan način predstavlja prvi susret djece sa školom i svijetom odraslih, tako i lutkarsko pozorište predstavlja prvi susret djece sa pozorištem i svijetom pozorišne umjetnosti. Savremeno lutkarsko pozorište, kao magija pozorišne umjetnosti otkriva svijet bajki na nov, moderan način, koji je kroz istraživački proces novih formi dokazao da je riječ lutke moćnija od bilo koje riječi čovjeka, zbog čega je bukvar lutkarstva svake godine bogatiji za nove stranice ispisane riječima lutaka iz cijelog svijeta.” 

Vitomir Mitrić, direktor i slektor festivala

 


#   pozorište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima