Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

205 godina od boja na Čegru

rssBookmark and Share

Niš 31.05.2014. Tanjug

Državna ceremonija obeležavanja 205. godišnjice boja na Čegru biće održana danas na poprištu te bitke kod Niša

205 godina od boja na Čegru

Organizator ceremonije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije

Ceremoniju u Spomen-kompleksu na Čegru predvodiće državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

Kraj spomenika na Čegru vence i cveće će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane, i Vojske Srbije, Grada Niša, kao i udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.

Boj na Čegru predstavlja jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, i pored herojskog otpora nisu uspeli da ostvare pobedu nad Turcima u ovom boju koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku.

U odsudnom trenutku bitke srpski zapovednik Stevan Sinđelić puca iz kubure u magacin baruta, dižući u vazduh sve srpske borce i puno Turaka.

Kao znak odmazde i opomene buntovnom narodu, turske će vlasti po završetku ustanka podići na ulazu u Niš Ćele kulu, u koju je ugrađeno oko 1.000 lobanja srpskih boraca, koja i danas postoji.

Boreći se protiv nadmoćnijeg protivnika srpski ustanici pružili su na Čegru primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća.

Komentara: 0


#   Niš   godišnjica   Stevan Sinđelić   Ćele kula   Boj na Čegru   Čegar   Dragan Popović   državni sekretar
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima