Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška Vojna bolnica - 133. godina

rssBookmark and Share

08.01.2011. niscafe.com

Vojna bolnica u Nišu obeležiće 133. godišnjicu postojanja 22. januara, u znak sećanja na isti datum 1878. kada je osnovana, kao prva zdravstvena ustanova na jugu Srbije. Od ostataka turskih bolnica - Velike bolnice na leskovačkom putu, Male gradske bolnice "Islahane" i Varoške bolnice kraj spomenika Ćele-kula u Nišu formirana je Velika vojna bolnica.

Niška Vojna bolnica - 133. godina

Na predlog dr Vladana Đorđević kasnije prvog upravnika, desetak dana posle oslobođenja Niša od Turaka odluku o osnivanju Velike vojne bolnice doneo je Vrhovni štab srpske vojske.

Prvih dana svog rada pre 133 godine, niška Vojna bolnica, po zapisima hroničara imala je sedam lekara i dva pomoćnika, jednog apotekara, nekoliko bolnicara i jednog pisara. Te 1878. godine zbrinjavala je ođednom hiljadu srpskih vojnika i građana, ali i 384 turska ranjenika, poštujući u svim naćelima Hipokratovu zakletvu.

Lekari i ostalo medicinsko osoblje brinulo je i o obolelim od pegavog tifusa, a od 1900. godine u svom sastavu imala je i prvi Pasterov zavod u ovom delu Evrope. Ostaće zapisano i da je ta zdravstvena ustanova, prva na Balkanu započela upotrebu antiseptika u hirurgiji i da je osnovala svoje odeljenje hirurgije još 1897. godine.

Tokom vremena Vojna bolnica se menjala, osavremenjivala i prilagođavala raznbim operiodima kroz koje su prolazili država i sistem odbrane. Vojna bolnica, sada ima visokorazvijene specijalističke i supspecijalističe službe iz svih medicinskih oblasti, zbrinjava vojne osiguranike i penzionere i civilno stanovništvo.

 


#   bolnica   Ana Đorđević
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima