Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Reakcija UPSS-a povodom odluke o uslovima i snabdevanju toplotnom energijom

rssBookmark and Share

25.04.2017. Južna Srbija Info

Udruženi pokret skupštine stanara (UPSS), nezadovoljan odlukom o uslovima i snabdevanju toplotnom energijom, izneo je svoj stav.

Foto: UPSS Niš
Foto: UPSS Niš

Saopštenje i pismo Gradsko veću prenosimo u celosti...

Stav UPSS-a povodom odluke o uslovima i snabdevanju toplotnom energijom

SKUPŠTINI GRADA NIŠA
GRADSKOM VEĆU GRADA NIŠA
SREDSTVIMA JAVNOG INFORMISANjA

Predmet: Zahtev za odbacibanje Nacrta Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom

Poštovani,

Udruženje UPSS smatra da se, obzirom na značaj materije i javni interes koji ima delatnost proizvodnje , distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, navedeni predlog Odluke mora odbaciti. Akt koji se predlaže ne može biti predložen usvajaču bez organizovanja javne rasprave.  Ovo je primarni i neophodni uslov u cilju upoznavanja svih potencijalnih učesnika u ugovornom odnosu o njihovim pravima i obavezama. Javno-komunalne delatnosti i preduzeća koja su registrovana za obavljanje ovih delatnosti moraju ispuniti JAVNI INTERES zbog koga i postoje, a to se ne može bez javne rasprave o pravnim aktima po kojima moraju postupati.

Udruženje smatra da predložena Odluka nije usklađena sa pravnim aktima sa kojima, po osnovnom pravnom principu hijerarhije pravnih akata, mora biti. Naime, kao niži pravni akt mora biti u saglasnosti posebno sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o zaštiti potrošača, Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o energetici, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

U predloženoj odluci postoji čak i krivotvorenje sadržaja Zakona o energetici! Predlagač je uzeo sebi za pravo da prepravlja sadržaj zakona koji je donela Skupština Republike Srbije!

U dokumentu se nalaze i takvi predlozi koji su nedopustivi za jedan dokument koji pretenduje da bude pravni akt.

Predlagač se, na pojedinim mestima, poziva na zakon čiji naziv i ne navodi a onda i na „sve propise“ nastale iz tog nepoznatog zakona! Nedopustivo je ovakvo ponašanje predlagača osim ako je u pitanju namera da se kupac drži u neznanju.

Pored toga, kroz ceo dokument se provlači „isporučena“ količina toplotne energije a ne potrošena. Time se kupac dovodi u položaj da mora kupiti ono što mu prodavac isporuči a ne samo ono što potroši. Pri tome i merač i regulator protoka su pod kontrolom prodavca a kupcu ostaje samo da plati.

 -Navedene činjenice predstavljaju razloge za odbacivanje predloženog Nacrta Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, i postupi po našim predlozima - stoji u saopštenju UPSS-a, koje potisuje Saša Kostić, predsednik.

Komentara: 1


#   Gradsko veće   Gradska toplana JKP   Saša Kostić   Udruženi pokret slobodnih stanara UPSS
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Milan Petrović, 25.04.2017.:
    Nek se žale Saši Jankoviću.
    jedini razlog zbog čega su osnovani je podrška gorenavedenom.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima