Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dani planinara Srbije u Lipovcu kraj Aleksinca

rssBookmark and Share

Aleksinac 24.06.2018. RTS, Južna Srbija Info

U organizaciji Planinarskog saveza Srbije i planinarskih klubova "Brđanka" iz Aleksinca i "Ozren" iz Sokobanje, u Lipovcu podno planine Ozren, sa oko 500 učesnika, održani su Dani planinara Srbije.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Pored pešačkih izleta u pravcu Leskovika, penjanje na prirodnoj steni i brojnih tribina, održan je Master kup treking lige Srbije i Državno prvenstvo u planinarskoj orjentaciji.

Planinarska orjentacija je spoj znanja i brzine. Po zadatim koordinatama, najpre treba ucrtati kontrolne tačke na karti, a zatim što brže do njih po planini. Pored dobrog poznavanja topografije i geometrije neophodna je fizička kondicija.

"Imam 27 godina i današnje takmičenje je bilo zahtevno. Trebalo je puno pažnje obratiti na mapu a vrlo zanimljiv deo je bio poslednja tačka kada je trebalo da se razdvojimo i da svako sam nađe ostale tačke i dođe na cilj", objašnjava Milena Stojanović iz Niša.

"Svakog dana treniram, radim dužine, dosta treniram kod nas na Jastreopcu, i vrlo forsiram uzbrdo. Gledam da što više pretrčim, a da što manje prepešačim da bih imala rezultat. Četiri sata za 35 kilometara", kaže Kruševljanka Maja Milosavljević.

Ovaj sport postoji u Srbiji punih šest decenija. Trenutno ima oko 300 orjentiraca, a na Državnom prvenstvu u Lipovcu učestvovalo je 81 takmičar iz 10 planinarskih klubova Srbije.

"Planinarska orjentacija je osnova za bilo kakvo kretanje po nepoznatom terenu. Negujemo tu sportskui disciplinu, kako bi pomogli svim našim planinarima da bezbedno, bez posledica, da odlaze na mnoge planine, kao i planine sveta", kaže Vladislav Matković, organizator takmičenja.

Planinarska orjentacija je sport za sve uzraste od 7 do 77 godina. U osam kategorija - od pionira do veterana.

"Mladima je potreban izazov, odnosno adrenalin, i ono što dobijaju kroz ovu vrstu takmičenja. Veoma nas raduje da su u ovom sportu mladi klubovi iz Srbije, poput "Cenoig vrha" iz Bora", dodaje Boris Mićić, predsednik Evropske pešačke asocijacije.

Na ovogodišnjem državnom prvenstvu u ženskoj seniorskoj konkurenciji, zlatnu medalju osvojio je planinarski klub "Pobeda" iz Beograda, a među muškarcima prvo mesto pripalo je takmičarima iz ekipe niškog "Mosora".


#   Aleksinac   Sokobanja   planinari   Lipovac   Ozren   prvo mesto   Državno prvenstvo   Planinarsko-alpinistički klub Mosor   PSD Brđanka   Dani planinara   PK Ozren
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima