Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Osniva se Klub košarkaša u kolicima

rssBookmark and Share

Niš 26.05.2017. Južna Srbija Info

U prostorijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV) je potpisan sporazum između tog fakulteta i Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SKKS). Sporazum podrazumeva saradnju u edukaciji trenerskog kadra, obavljanje stručne prakse studenata u klubovima SKKS-a i obavljanje naučnih istraživanja i permanentno praćenje košarkaša u kolicima.

Niš: Osniva se Klub košarkaša u kolicima

Sporazum su u ime pomenutih subjekata potpisali prof. dr Milovan Bratić, dekan FSFV-a i Mladen Pajević, generalni sekretar SKKS-a. 

FSFV: Nastavak ustaljene dobre prakse

„Ovaj sporazum je nastavak jednog od glavnih naučnih i stručnih pravaca FSFV-a ustanovljenog pre pola decenije, a to je fizičko vežbanje osoba sa invaliditetom. FSFV ima potpisan sporazum sa nekoliko organizacija iz ove oblasti, a to su: Paraolimpijski komitet Srbije, Sportski savez invalida Srbije i Nacionalni sporski savez slepih i slabovidih. Svi ti sporazumi definišu načine saradnje. Iz iskustva mogu da kažem da su rezultati tih sporazuma prevazišli očekivanja svih strana potpisnica.“ – rekao je prof. dr Milovan Bratić, dekan FSFV-a.

Na FSFV-u ističu da košarka za osobe sa invaliditetom nije novina u istraživačkoj praksi ove institucije, ali je fokus bio na populaciju osoba drugih vrsta invaliditeta. Košarka u kolicima je sport osoba sa fizičkim invaliditetom (zastupljena u programu Paraolimpijskih igara od Rima 1960. godine), novi je izazov za stručnjake sa FSFV-a.

„Raduje me činjenica da je FSFV potpisao prvi sporazum sa jednim granskim sportskim savezom za osobe sa invaliditetom – SKKS-om.Košarka u kolicima na neki način derivat sporta koji predajem. Očekujem veliko interesovanje naših studenata za stručnu praksu u ovom zanimljivom i atraktivnom sportu.“  - rekao je prof. dr Miodrag Kocić, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju FSFV-a i profesor na predmetu Košarka.

SKKS: Iskustvo drugih sportova sa FSFV-om primer za nas

FSFV u Nišu je lider u edukaciji kadra u sportu osoba sa invaliditetom. Poznato je da su mnogi diplomci ovog fakulteta dobili prestižne stipendije za dalje školovanje na vrhunskim univerzitetima. Isto tako, alumnisti FSFV-a imaju zaposlenja u mnogim inostranim institucijama i organizacijama iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom. S druge strane, mnogi treneri sportista sa invaliditetom, kao i njihovi treneri, završili su neki vid školovanja i usavršavanja na FSFV-u (atletika, plivanje, stoni tenis, golbal...).
„Zahvaljujući upravo FSFV-u, u Nišu su serazvili neki sportovi za osobe sa invaliditetom kao što su: plivanje i stoni tenis, a u poslednje vreme i golbal. Ali, taj uticaj FSFV-a nije samo lokalni, niti regionalni – već međunarodni. Mi u SKKS-u želimo da se vodimo iskustvom tih sportova i da formiramo klub košarke u kolicima u Nišu upravo uz pomoć FSFV-a. Taj klub će biti mesto gde će studenti FSFV-a obavljati stručnu praksu, a osobe sa invaliditetom svoj trening“- rekao je Mladen Pajević, generalni sekretar SKKS-a.

Uskoro klub košarkaša u kolicima u Nišu

Inače, SKKS je više puta poslednjih godina imao promociju košarke u kolicima u Nišu. Poslednji put je to bilo u pauzi dve polufinalne utakmice finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća. Promocija je očigledno uspela, jer je osnivanje kluba na vidiku. Gospodin Mladen Pajević naglašava sa je jedan od glavnih strateških ciljeva SKKS-a povećanje broja košarkaša u kolicima i formiranje klubova. On smatra da Niš kao centar juga i jugoistoka naše države bude i centar košarke u kolicima. 

„To će biti klub koji će biti centar košarke u kolicima i to ne samo za osobe sa invaliditetom iz Niša. U kontaktu smo sa zainteresovanim osobama sa invaliditetom iz Leskovca, Vranja i Pirota. I oni će biti deo budućeg niškog kluba.“

Naglašava se da je SKKS već nekoliko meseci u intenzivnoj komunikaciji sa predstavnicima Sportsko-rekreativnog udruženja osoba sa invaliditetom „Nais“ (SRU OSI „Nais“). Pretpostavlja se da će nov klub imati ime „Nais“, da će trener sa iskustvom u sportovima osoba sa invaliditetom, Marija Damnjanović.Postoji plan da SKKS novoformiranom klubu košarkaša u kolicima u Nišu donira nekoliko kolica specijalizovanih za košarku.

Prva zajednička akcija FSFV-a i SKKS-a– testiranje i stručna praksa na pripremama za Evropsko prvenstvo

Obe strane potpisnice ističu da ne sede skrštenih ruku i da će konkretizacija sporazuma biti ostvarena i to već u julu mesecu. Naime, tada će se u Kragujevcu održati pripreme naših najboljih košarkaša u kolicima za nastup na Evropskom prvenstvu „C“ grupe koje će se održati u Brnu. Očekuje se da FSFV sa svojim stručnjacima dijagnostikuje stanje treniranosti naših košarkaša na početku i na kraju pripremnog perioda. Želja je SKKS-a da stručnjaci sa FSFV-a permanentno prate treniranost košarkašau kolicima i daju smernice za stručni rad. Isto tako, SKKS je otvoren za studente FSFV-a za volontere tokom priprema. 

FSFV: Projekti se podrazumevaju

Na FSFV ističu da je naučno-istraživački rad u sportu osoba sa invaliditetom neraskidiv deo od struke. Utvrđivanje uticaja programa fizičkog vežbanja kod sportista sa invaliditetom je permanenan proces. Plan FSFV-a je da putem raznih mogućnosti projektnih finansiranja dođe do opreme koja će biti u funkciji dijagnostike sportista sa invaliditetom, u ovom slučaju košarkaša.

„Oprema za dijagnostiku košarkaša u kolicima, kao i generalno sportista sa povredom kičme i amputacijama je specifična, retko se nalazi i jako je skupa. Zato želimo preko ino fondova dođemo do sredstava za nabavku te opreme. Tako će košarkaši u kolicima, kao i svi sportisti sa invaliditetom moći da se testiraju od nas na fakultetu. – objasnio je prof. dr Ratko STanković, rukovodilac nekoliko međunarodnih i nacionalnih projekata.

 


#   Niš   košarka   studenti   Osobe sa invaliditetom   kolica   Sportski savez   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   Evropsko prvenstvo   stoni tenis   stručna praksa   Savez slepih i slabovidih   Sportski savez invalida   istraživački rad   Marija Damnjanović   osoba sa invaliditetom   Olimpijski komitet Srbije   Miodrag Kocić   SKKS   Mladen Pajević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima