Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sto godina Radničkog iz Niša - velikim koncertom proslavljen jubilej

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2023. FK Radnički Niš

U predvečerje velikog jubileja FK Radnički, jednog veka postojanja kluba, na centralnom gradskom trgu u Nišu održan je veliki koncert na kojem su građani Niša i Meraklije, navijači Radničkog, proslavili stogodišnjicu svog kluba.

Foto: FK Radnički
Foto: FK Radnički

Pred više hiljada okupljenih nastupili su Gale i Kerber, Vudu Popaj, Najda iz grupe Smak, Totalni klošari, Fighting sparrow, kao i Di-džejevi Gavra i Ceka. Svi izvođači su veliki navijači Radničkog, a mnogi su klub i opevali u svojim pesmama.

Priređena je i spektakularna bakljada i vatromet, pa su niška Tvrđava i čitav centar grada bili obojeni u boje Radničkog.

Fudbalski klub Radnički osnovan je 24. aprila 1923. godine. Sve do kraja Drugog svetskog rata bio je u nemilosti iz političkih razloga a svoju punu afirmaciju stiče tek 1963. godine kada je po prvi put izborio učešće u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije. Sledi period velikih uspeha – 1975. godine osvojen je Balkanski kup, a 80-ih godina klub je bio u zenitu rezultata kako na domnaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. U tri sezone Radnički sa velikim uspehom nastupa u Kupu UEFA, a 1982. godine dospeva do polufinala i dvomeča sa nemačkim Hamburgerom.

Foto: FK Radnički

Raspad Jugoslavije, ratovi i ekonomska kriza ostavili su trag i u klubu, koji je često ispadao u niže rangove takmičenja i dugo nije uspevao da se rezultatski i organizaciono stabilizuje.

Renesansa kluba kreće sa dolaskom novog rukovodstva, na čelu sa Ivicom Tončevom, sredinom sezone 2016/2017. Teška finansijska situacija je konsolidovana, klub je ojačan, pa slede i bolji rezultati ekipe.
Radnički u kontinuitetu sezone završava u vrhu Super lige Srbije, a u istorijskoj sezoni 2018/2019 Radnički je prvenstvo završio na drugom mestu na tabeli i tako po prvi put od svog osnivanja stekao status vicešampiona države.

Ivica Tončev, prvi čovek Radničkog, kaže da je malo klubova u Srbiji koji imaju takvu tradiciju i istoriju.

„Radnički je nadživeo 6 država, ratove, zabrane… Ali se uvek borio i izborio za svoje mesto. Brojne generacije pamte slavne igrače i podvige našeg kluba“, objašnjava Tončev. Dodao je da je rukovodstvo Radnički posle mnogo godina iz bezdana vratilo na mapu fudbalske Evrope, tamo gde i pripada.
Imali smo i uspone i padove u prethodnom periodu. Ali smo napravili stabilan klub i to je naše najveće postignuće“, ističe Tončev.
Po pitanju budućnosti naglasio je da je ostalo je još puno neostvarenih planova.

„Ne bismo bili ovde da ne verujemo da jednog dana možemo da osvojimo prvenstvo Srbije ili Kup. Tako da kao naš prioritet za budućnost ostaje da našim navijačima u narednom periodu donesemo i jedan trofej“, istakao je Tončev.

Povodom velikog jubileja kluba, oglasio se i predsdnik UO, Dragan Marković Markoni.

„Vek postojanja dočekujemo kao finansijski stabilan klub. Iskren da budem, nedostaju nam sportski rezultati ove godine, ali, za pet godina koliko vodimo klub, tri puta smo igrali evropska takmičenja što govori o našim ambicijama. Očekujem znatno više od sledeće sezone, odnosno povratak u vrh tabele“ rekao je Dragan Marković Markoni predsednik kluba i UO Radničkog. On je dodao da se nada i da će uskoro krenuti i radovi na renoviranju stadiona „Čair“.

„Ja nisam Nišlija, mada sam živeo u njemu nekoliko godina. U svakom slučaju Radnički kao najpoznatiji sportski brend juga Srbije tom prilikom me je osvojio i sigurno ću biti Meraklija do kraja života“, rekao je Marković.

Ove godine, klub i navijači nizom manifestacija podseća na svoju burnu i slavnu prošlost, a tokom čitavog leta, između ostalog, biće upriličene tribine, izložbe, koncerti i revijalne utakmice, a snimljen je i dokumentarni film kojima će se javnost još jednom podsetiti na slavne dane „Reala sa Nišave“.


#   Niš   koncert   fudbal   Radnički FK   Meraklije   jubilej   Niška tvrđava   Dragan Marković
@NisRadnicki @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima