Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Bela nedelja" i "Karaveštice" u Gornjem Međurovu

rssBookmark and Share

Gornje Međurovo 27.02.2017. D.Vidojković, EKOpolis

U Gornjem Međurovu, u organizaciji konjičkog kluba „Nonius“, u okviru "Bele nedelje" održana manifestacija "Karaveštice"

"Bela nedelja" i "Karaveštice" u Gornjem Međurovu

U okviru "bele nedelje", koja najavljuje početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa, u Gornjem Međurovu je uz podršku Gradske opštine Palilula, Konjički klub „Nonius„ organizovao devetu godinu za redom manifestaciju “Karaveštice“. Domaćini i ovogodišnjih „poklada“ u Gornjem Međurovu bili su Toni i Jasna Ilieski. Ovo je svojevrsno podsećanje i vraćanje narodnoj tradiciji i starom izvornom stvaralaštvu naroda ovoga kraja, rekli su nam vredni domaćini. Da stari srpski običaji još uvek privlače veliku pažnju stanovnika pokazalo je i ovo druženje, koje je najviše obradovalo mališane jer su se oni ovim povodom maskirali.

Učesnike manifestacije "Karaveštice", pozdravila je Marija Brajdić, načelnica Uprave Gradske opštine Palilula. Ona je do pozornice došla na konju u pratnji maskiranih članova kluba "Nonius"

Promocija izvornog stvaralaštava, običaja, tradicije i kulture našeg kraja, upotpunjuje našu kulturnu i turističku ponudu u opštini Palilula i Gradu Nišu – istakla je Marija Brajdić, načelnica opštinske Uprave Palilula. Posebno me raduje veliko interesovanje i aktivno učešće dece, koja su po tradiciji došla pod maskama, ali i izuzetan entuzijazam svih učesnika programa „KARAVEŠTICE“ i gostoprimstvo naših domaćina. Zahvaljujući našim domaćinima, porodici Ilieski (Jasni i Toniju), Konjičkom klubu „NONIUS“ i podršci opštine Palilula, ova manifestacija je već postala tradicija u našem gradu i šire.

Najleše maske i najlepše „veštice“, po oceni žirija, kojim je predsedavala Marija Brajdić, dobile su prigodne nagrade. Maske koje su bile najzapaženije i nagrađene od strane žirija bile su: Drakula, Veštica, Kralj, Avator, Vuk, flamenko igračica, kuvar....
A zatim je Toni upalio vatru. Lutke, koje simbolizuju veštice i druge nemani, bačene su na lomaču. Najhrabriji su preskakali vatru dok vatra nije potpuno ugašena. Po tradiciji, učesnici i gosti programa, garom sa lomače (vatrišta), simbolično su jedni druge obeležavali, protiv uroka i zlih sila.

Kod Srba danas se "poklade" uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri.

Druženje je završeno uz posluženje, topao čaj, kolače . Gosti Međurova i konjičkog kluba "Nonius" i ove godine bili su izviđači odreda "Kralj Petar-Prvi", učenici i nastavnici Škole 14.oktobar.

Komentara: 0


#   Gornje Međurovo   Palilula GO   narodna verovanja   Konjički klub Nonius   gradske opštine   Bele poklade   Bela nedelja
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}