Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bovansko jezero – turistički biser jugoistoka

rssBookmark and Share

Bovansko jezero 06.08.2008. Toma Todorović (Politika)

Bovansko jezero – turistički biser jugoistoka
Na obalama jezera između Aleksinca i Sokobanje spas od vrućina potraži dnevno i po nekoliko hiljada ljudi, a vikendom je prava „okupacija” obala (Foto S. Lazarević)

Tropske vrućine su po drugi put zahvatile Srbiju ovoga leta i, naravno, spas od njih traži se pored vode. Bovansko jezero, na sredokraći puta između Aleksinca i Sokobanje, idealno je za odmor, kupanje i brojne druge aktivnosti. Na obalama sa obe strane jezera, smeštenog između nekoliko visokih brda, nikle su velike plaže, svakodnevno je na hiljade kupača, ribolovaca, ali i jedriličara.

– Bovansko jezero odavno predstavlja pravi turistički biser jugoistočnog dela Srbije. Ove godine, za razliku od mnogih ranijih, bolja je organizacija boravka turista i gostiju, više je sadržaja koji im se nude i, svakako, bolji provod – priča za „Politiku“ Velimir Maksimović iz Niša, koji sa porodicom i prijateljima svaki slobodni trenutak provodi na Bovanskom jezeru.

Na uređenim peskovitim plažama na desnoj obali jezera dnevno spas od žege potraži nekoliko hiljada kupača. Prvi put, ovog leta na plaži se mogu iznajmiti ležaljke, a tu su i čamci, kao i skuteri na vodi i „pedalina“...

Posebno zadovoljstvo gostiju Bovanskog jezera ovoga leta je nekoliko uređenih i pravih ugostiteljskih objekata, gde se uvek može nešto kvalitetno prezalogajiti. Naravno, sladoled i osvežavajuća pića se najviše traže, ali ih ima u ponudi u izobilju.

Veliki broj Nišlija, Aleksinčana, Sokobanjčana, ali i stanovnika Zaječara, Knjaževca i drugih mesta, već se odomaćio na Bovanskom jezeru. U okolini su sagradili prethodnih godina stotine lepih vikend-kuća za odmor i u njima ne borave samo vlasnici, već i njihovi gosti. Često se u dvorištima njihovih vikendica može videti okretanje jagnjeta ili praseta na ražnju, a roštiljanje na terasama je već odavno svakodnevni prizor. Poslednjih godina pravo uživanje je trpeza na kojoj je kvalitetna riba iz jezera, uz obavezan i nadaleko poznati bovanski i sokobanjski sir.

Prosto rečeno, gužve su na jezeru između Aleksinca i Sokobanje velike. Posebno u dane vikenda, od petka popodne do nedelje uveče, kada osveženje u vodi potraži više od 10.000 posetilaca. Malo dalje od plaža prema Sokobanji su ribolovci, svuda su po obalama kamperi. I svi uživaju. Pred početak letnje i sezone kupanja održana je velika međunarodna jedriličarska regata na Bovanskom jezeru. Sličnu manifestaciju zaljubljenici u ovaj sport pripremaju i za kraj avgusta i početak septembra...


http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Bovansko-jezero-turistichki-biser-jugoistoka.lt.html


Komentara: 0


#   Bovansko jezero
@


 


[ Dodaj komentar ]