Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Dani žalfije" u Sićevu

rssBookmark and Share

Niš 17.05.2019. Južna Srbija Info

Tradicionalni „Dani žalfije“ održavaju se 17. i 18. maja u Sićevu, selu kraj Niša, sa dugom i autentičnom klimom, biljnom i vinskom kulturnom tradicijom.

"Dani žalfije" u Sićevu

Žalfija (kadulja, slavulja, kalaver, kuš), mediteranska biljka koje najviše ima u Dalmaciji i na Crnogorskom primorju, kao endemska, autohtona vrsta uspeva i u Sićevu, na obroncima Svrljiških planina. Da bi se sačuvalo ovo jedinstveno stanište u Srbiji, biljka je stavljena pod zaštitu.

Od žalfije, nema efikasnije biljke za lečenje grla i desni, a posebno je cenjen čaj od žalfijeovog cveta, kažu stručnjaci.

Manifestacija „Dani žalfije je kulturno ekološkog sadržaja i ima za cilj edkaciju o endemskim biljnim vrstama, čulo se na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Niškog kulturnog centra koji je godinama unazad organizatorr manifestacije.

Za večeras  je predviđeno  filmsko veče, koje će biti održano u maloj sali Niškog kulturnog centra. Biće prikazan film „Mobi Dik- zemlja koja plovi“ a potom i film „Put jedne niti. Autor oba filma je Nebojša Ilić Ilke. Početak projekcija je  u 17 sati i ulaz je besplatan. Po završetku filmova, kako je danas na konferenciji za novinare rekla Maja Nikolić iz Niškog kulturnog cenntra predviđen je i razgovor sa autorom.

Predviđeno je da u subotu od 11 časova bude održano predavanje o lekovitom bilju  pod nazivom „Detoksikacija na balkanski način“ a predavač na ovu temu biće prof. dr Staniša Stoiljković.

Kako je rekla Maja Nikolić kulturno umetnički program će biti veoma bogat. U kulturno umetničkom programu učestvovaće KUD „Remizijana“ iz Bele Palanke, KUD „Abrašević“ iz Niša u KUD „Teslino kolo“ iz Niša.

Posetioci Sićeva moći će da degustiraju mnoge specijalitete i proizvode od lekovitog bilja koje pripremaju „Niške domaćice“, Udruženje „Vilin vez“,

Turistička organizacija „Bela Palanka“ „Gljivarsko društvo Niš“ koji su i prošle godine bili gosti i pobudili veliko interesovanje posetilaca ,  i „Kuće čaja“ Nebojše Stamenkovića u Nišu poznatog kao Neša travka.

„Ovde ćete moći da vidite i osetite ukuse starih zaboravljenih jela. Gosti iz Bele Palanke predstaviće se svojim specijalitetima, banicom, po kojoj su poznati. Moći ćete da se družite sa lokalnim stanovništvom koje je vrlo srdačno i dočekuje svoje goste koristeći priliku da pokažu svoje proizvode od alfije i ostalih biljaka. Gosti iz Svrljiga će praviti svoj specijalitet  belmuž koji je prošle godine privuka posebnu pažnju „.

Niški kulturni centar obezbedio je za sve zainteresovane besplatan prevoz iz Niša za subotu.

Autobus polazi u 10 sati ispred Doma vojske a povratak je posle završetka programa.

Komentara: 0


#   Niš   Bela Palanka   Maja Nikolić   besplatan prevoz   Sićevo   Turistička organizacija   Niški kulturni centar   Neša Travka   Gljivarsko društvo Niš   Dani žalfije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima