Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Planinska trka “Sokolov put - nebeska traka”

rssBookmark and Share

Niška Banja 12.10.2016. Južna Srbija Info

Treća "Nebeska trka - Sokolov put" na Suvoj planini,održaće se ove godine u subotu,15. oktobra.Prvi skyrace u Srbiji organizovan 2014. godine (sa 220 takmičara) i drugi u maju 2015. god (sa 250 takmičara) učinili su da ova trka postane omiljeni dogadjaj koji srpski, a sada već i inostrani trkači ne propuštaju.

Foto: skyrunning-serbia.com
Foto: skyrunning-serbia.com

Epska staza koja vijuga grebenom Suve planine, od Niške Banje do njenog najvišeg vrha, Trema (1810mnv), dugačka je 22 km,sa usponom od 2.169 m. Ovo je jedna od najtežih jednodnevnih ruta u zemlji sa najzahtevnijim usponom i sjajnim vidikovcima. Prema propozicijama Svetske skajraning organizacije, staza ispunjava sve uslove za organizaciju Evropskog  kupa, što je i ambicija organizatora u narednom periodu.

Rekord staze u muškoj konkurenciji postavio je Kristijan Stošić  koji je pretrčao stazu za 2 sata i 35 min i Ivana Milić sa vremenom 3 sata i 30 minu ženskoj konkurenciji.
Za učešće na trci „Sokolov put 2016“ prijavilo se 270 takmičara iz 12 zemalja (Slovenija, Grčka, Bugarska, Poljska, Nemačka, Španija, Mađarska, Bosna, Crna Gora i Srbija). Ovogodišnja novina je da pravo učešća imaju samo trkači, za razliku od prethodnih godina kada su učestvovali i planinari. Duplo veći broj dobrih trkača, koji iz susednih zemalja dolaze sa svojim timovima, kao i činjenica da je sve veći broj planinara prešao u kategoriju trkača, dovoljno govori o potencijalu koji Suva planina i staza Sokolov put imaju za planinsko trčanje.

Svimučesnicima koji imaju želju da upotpune svoj boravak u Nišu i Niškoj Banji, ponuđeno nekoliko avanturističkih programa za nedelju, 16. oktobra: tandem let paraglajderom, obilazak Jelašničke ili Sićevačke klisure, poseta muzejima i oblilazak kulturnih spomenika.

Trku i ove godine organizuje Skajraningg asocijacija Srbije uz saradnjui uz podršku Turističke organizacije Niša i Opštine Niška Banja.

 Start trke jeu subotu 15.10. u 8.00 časova iz centra Niške Banje (kod fontane). Ovom prikom Vas pozivamo da budete na Startu od 7.30 i  prenesete atmosferu sa ovog jedinstvenog sportskog događaja. Poslednji  punkt, nakon završetka trke, je na Bojaninim vodama  gde će trkače čekati prevoz do Niške Banje. Očekuje se da će prvi trkači doći do Bojaninih voda oko 11.30, tako da možete najsvežije utiske sa trke dobiti upravo od njih na ovom punktu.

 

Komentara: 0


#   Niška Banja   Suva planina   Crna Gora   Bojanine vode   Turistička organizacija Niš   Sokolov put   Skajraning   trka “Sokolov put”
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima