Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ambasador Čepurin položio cveće na spomenik u Korbevcu kraj Vranja

rssBookmark and Share

Vranje 02.09.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin sa delegacijom, položio je cveće, kraj spomenika u Korbevcu, podignutom u znak sećanja na put koji su gradili ruski emigranti.

Cveće i vence su položili su i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i prvi zamenik generalnog dirktora  „RŽD Internešnl“, koja je finansirala izgradnju ograde i stepenište do spomenika, Mansurbek Sultanov, kao i predstavnici boračkih organizacija.

U okviru posete, ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin odao je počast graditeljima takozvanog „Ruskog puta ". Reč je o vojnim emigranatima iz Rusije koji su od 1921. do 1925. godine gradili put  od  Vranja do Bosilegrada,  preko  Besne kobile u dužini od 70 kilometara. Polaganjem venaca i cveća počast su odali  i najviši predstavnici grada, organizacija i institucija. Dočekan tradicionalno, hlebom i solju, ambasador Čepurin, susreo se sa najmlađima i meštanima  Korbevca. Među njima  i sa potomcima  graditelja  puta, koji rusko poreklo ne zaboravljaju.

„Deda mi je bio iz okoline Rostova. Došao je , nošen ratovima iz Rusije i gradio je ovde put.Upoznao je moju baku koja je u to vreme bila udovica i njime se oženio.Moja majka rodila se iz tog braka 1922. godine. Nikada nam ništa nije pričao o Rusiji, jer se strahovito bojao da ne bude  uhvaćen i poslat nazad u Rusiju, u Sibir“ rekla je Branka Stanković  unuka Andreja Makarenka.

Staniša Aleksandrov Kačenkov dodaje:„Moj otac je ovde došao iz Rusije posle 1. Svetskog rata i bio upućen ovde da od 1921. godine  gradi put. On je bio ruski ofic , završio je Vojnu akademiju.  Dočekani su u Vranju u centri  Vranja  sa ruskim vojnim orkestrom. Među njima je bilo mnogo inženjera, lekara, arhitekata, bilo je dosta školovanih ljudi.“

Ambasador Čepurin razgovarao je i sa predstavnicima Saveza udruženja boraca Vranja, koji neguju oslobodilačke tradicije i ulažu napore u očuvanju spomenika  iz proteklih ratova.

Ovaj spomenik  sa natpisom „Kubaska kozačka divizija 1921-1925“ podignut je u spomen vojnih emigranata iz Rusije koji su izgradili put od Vranja do Bosilegrada preko Besne Kobile. Tradicija bratske saradnje i pomoći  se nastavlja.


#   Vranje   spomenik   Aleksandar Čepurin   Rusija   emigranti   Slobodan Milenković   Udruženja boraca       Kozaci
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima