Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ambasador Mađarske u poseti Nišu

rssBookmark and Share

Niš 18.03.2011. Grad Niš

Povodom obeležavanja godišnjice rada Mađarskog počasnog konzulata u Nišu, ambasador ove zemlje Oskar Nikovic posetio je Niš i susreo se sa gradonačelnikom Milošem Simonovićem.

Ovo je prva poseta mađarskog ambasadora Nikovica našem gradu. On je ocenio da je Grad Niš grad sa velikim potencijalima za saradnju sa Mađarskom u mnogim oblastima, naročito u oblazi kulture i obrazovanja.

Mađarski ambasador Oskar Nikovic iskoristio je ovu priliku da prenese interesovanje grada Debrecina za bratimljenje sa našim gradom, sa kojim ima mnogo sličnosti, budući da je Debrecin mađarski univerzitetski centar duge tradicije i veoma bogatog kulturnog života.

Gradonačelnik Simonović i ambasador Nikovic zaključili su da postoje velike mogućnosti za intenziviranje saradnje na polju kulture i privrede, po uzoru na saradnju koju je Grad Niš već ostvario sa Pečujem, a koji je prošle godine bio Evropska prestonica kulture.

Ambasador Nikovic naročito je naglasio da će Gradu Nišu pružiti podršku u organizaciji proslave 1700 godina Milanskog edikta i naveo da je protestantska zajednica u Mađarskoj naročito zainteresovana da učestvuje u proslavi koja se očekuje u našem gradu.

U okviru posete našem gradu, povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Franca Lista, mađarski ambasador i zamenica gradonačelnika Nađa Marković otvorili su izložbu posvećenu ovom kompozitoru u Evropskom kutku.

- Već drugu godinu Grad Niš ima čast da se u njemu organizuje izložba na dan obeležavanja mađarske revolucije 1848. Ovogodišnja tema izložbe je 200 godina od rođenja Franca Lista, godišnjica koju obeležava ceo svet, tako da se i Grad Niš na ovaj način pokazao kao deo sveta, rekla je Nađa Marković.

Ona je istakla da se otvaranje počasnog konzulata Mađarske u Nišu pokazalo veoma korisnim, jer je u poslednje dve godine oblast kulturne saradnje znatno unapređena.

Miloje Branković, počasni konzul Mađarske u Nišu, na otvaranju izložbe u Evropskom kutku ocenio je da su do sada ostvareni vidljivi rezultati u saradnji sa Mađarskom, naročito u oblasti kulture.

- Verujem da smo mađarsku kulturu približili građanima južne Srbije, a u narednom periodu pojačaćemo svoje aktivnosti kako bismo još više unapredili međunarodne odnose. Verujem i da uskoro možemo da očekujemo i privrednu saradnju, jer smo kroz formiranje srpsko-mađarskog foruma već uspostavili komunikaciju između privrednika, rekao je počasni konzul Branković.



#   Niš   ambasador
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima