Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Austrijski policajci na našoj granici sa Bugarskom

rssBookmark and Share

Pirot 12.12.2016. Južna Srbija Info

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i savezni ministar unutrašnjih poslova Republike Austrije Volfgang Sobotka najavili su danas da će za mesec dana biti uspostavljene zajedničke srpsko-austrijske policijske patrole na granici sa Bugarskom.

Foto:AFP
Foto:AFP

Stefanović je nakon ovog sastanka, koji je održan u Beogradu, poručio da će se nastaviti zajednički napori na zaštiti granica u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, i pritom iskazao zahvalnost na podršci koju Austrija pruža našoj zemlji.

On je rekao da je austrijski kontingent policije spreman da od 12. januara započne rad sa našom policijom u zajedničkim patrolama i nadzoru državne granice prema Republici Bugarskoj.

Prema njegovim rečima, Srbija će se potruditi da bude pouzdan partner, koji može da zaštiti svoju državnu granicu i spreči nekontrolisan priliv ilegalnih migranata u našu zemlju i druge evropske države.

Stefanović je naglasio da je za Srbiju značajna bolja kontrola bezbednosno interesantnih lica, ali i šverca oružja, koji iz sfere organizovanog kriminala može biti upotrebljen u terorističkim aktivnostima, i najavio da će se na predlog Austrije započeti sa formiranjem jedinice za zajedničke ciljane potrage. 

Reč je o specijalizovanim policijskim jedinicama koje se bave konkretnom vrstom kriminala i konkretnim teškim slučajevima, koje i Srbija i Austrija već imaju sa nekim drugim zemljama, objasnio je potpredsednik Vlade. 

Stefanović je izrazio zahvalnost Austriji i ministru Sobotki na nesebičnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na evropskom putu, i dodao da Austrija, kroz različite projekte, pomaže Srbiji da dostigne evropske standarde u Poglavlju 24 i da kroz njih postigne efikasniju zaštitu svojih građana.

On je rekao da je saradnja između ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Austrije izuzetna, iznevši podatak da policije dveju zemalja na godišnjem nivou razmene više od 3.300 operativnih informacija, što Austriju svrstava u red najznačajnijih partnera Srbije u policijskoj saradnji.

Naše zajedničke operacije u borbi protiv krijumčarenja narkotika, ljudi, ali i svih ostalih oblika organizovanog kriminala se nastavljaju, pri čemu smo spremni da još intenzivnije sarađujemo u borbi protiv terorizma i važno nam je da Austrija Srbiju vidi kao svog pouzdanog partnera, naveo je potpredsednik Vlade. 

Sobotka je naglasio da Austrija snažno podržava proces evropskih integracija Srbije i da smatra da je za bezbednost Evropske unije veoma bitno da naša zemlja postane članica.

On je, naglasivši da je Srbija značajan partner Austrije, i to ne samo na Balkanu, ukazao na to da je i za Evropsku uniju veoma važno da zaštiti spoljne granice i da se građani koji dolaze na njenu teritoriju registruju izvan nje, a da se oni koji nemaju pravo na ostanak, vrate u države iz kojih dolaze.


#   Pirot   MUP RS   Nebojša Stefanović   Bugarska   migranti   granica   Austrija
@nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima