Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bahati vozači često upadaju u dvorišta

rssBookmark and Share

Kuršumlija 30.10.2010. Izvor: Blic

Stanari Karađorđeve ulice u Leskovcu već duže vreme žive u strahu jer im automobili često uleću u dvorišta. U toj ulici se nalazi i Osnovna škola “Vožd Karađorđe”, pa su stanari, zbog bahatih vozača, zabrinuti i za bezbednost dece. Oni su od gradskih vlasti peticijom zatražili da se na kolovozu postave saobraćajne prepreke, takozvani ležeći policajci.

Bahati vozači često upadaju u dvorišta


Leskovac - Stanari zabrinuti za bezbednost: Karađorđeva ulica

Samo u poslednjih mesec dana nesavesni vozači su pri velikoj brzini polomili tri ograde u toj ulici, pa meštani žive u strahu da im neki automobil ne uleti i u kuće. Peticija je predata nadležnoj mesnoj zajednici i prosleđena dalje, ali put za dobijanje saobraćajne prepreke je dug i neizvestan.

- Ova sutiacija je nepodnošljiva jer svi živimo u strahu od upada automobila. Meni i dvojici komšija preko puta su vozači automobila polomili ograde, a štetu nam niko nije nadoknadio. No to i nije tako veliki problem u poređenju sa danonoćnom strepnjom. Nije reč o pijanim vozačima, nego o onima koji voze velikom brzinom. Kada je srušena moja ograda, od praska se tresla cela kuća, a deca iz ulice su vrištala - priča Srba Matić, stanar Karađorđeve ulice.

Ova ulica dugačka je preko 800 metara i na njoj nema nijednog saobraćajnog znaka o ograničenju brzine. Saobraćajni udesi se najviše dešavaju na potezu od skretanja iz Ulice Vidoja Smilevskog, do oštre krivine od skoro 90 stepeni koja vodi u naselje “Slavka Zlatanovića”. Dejan Mladenović kaže da je baš ta krivina uzrok nevolja stanara ove frekventne ulice.

- Iz pravca “Slavka Zlatanovića” se vozi ludački, pa pri naglom skretanju vozači izgube kontrolu i ruše ograde. Nesreća bi bilo znatno više da nema visokih ivičnjaka na trotoarima - objašnjava Mladenović, koji je prošle godine spasavao dve devojke iz prevrnutog “opel kadeta”, koji se odbio od ivičnjaka.

Zbog brze vožnje i nedostatka trotoara, roditelji su primorani da za ruku vode decu u školu iako im je ona udaljena svega par stotina metara.

- U podne napustim posao da bih prevela decu preko ulice. Bojim se nesavesnih vozača i njihove lude vožnje kroz Karađorđevu ulicu - žali se majka dvoje osnovaca, Jasmina Marjanović.

Tomislav Stefanović, sekretar MZ “Veternica”, kaže da je peticiju stanara predao Direkciji za urbanizam i izgradnju, i da je pored zahteva za ležeće policajce zatražio i postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije u ulicama oko škole.

Direktor Direkcije Novica Stojanović ističe, međutim, da je zahtev trebalo da se dostavi Upravi za urbanizam i komunalno-stambene poslove gde će nadležni proceniti neophodnost postavljanja prepreke. U Saobraćajnoj policiji kažu da se prepreke na kolovozu postavljaju u školskim zonama i da ih u Leskovcu ima samo na sedam do osam mesta.

- Ne znam u čemu je problem sa tim preprekama i sa postavljanjem signalizacije kojom se ograničava brzina. Verovatno grad nema novca - kažu u Saobraćajnoj policiji.


#   Kuršumlija   požar   ulice   vozači   Dejan Mladenović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima