Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Beneton stigao u Niš

rssBookmark and Share

Niš 31.01.2011. Izvor: Grad Niš, Beta, Informbiro

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i operativni direktor kompanije "Beneton" Fabio Sartori potpisali su u Gradskoj kući Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza povodom ulaganja ove kompanije u grad Niš.

Beneton stigao u Niš

U naredne četiri godine "Beneton" planira da zaposli 2.700 radinika. Ukupna visina investicije iznosiće 43 miliona evra, a država će ovaj projekat podržati sa 9.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu. Planirano je da se proizvodnja pokrene na placu i u objektima fabrike Niteks, kao i da "Beneton" u Niš dovede svoje kooperante - dobavljače, i uspostavi saradnju i sa domaćim kompanijama koje mogu da odgovore standardima ove kompanije. Proizvodnja će biti namenjena prvenstveno izvozu, a planirano je da godišnji obrt u punom kapacitetu fabrike iznosi 72 miliona evra.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović ocenio je da je dan potpisivanja ovog sporazuma veliki dan za Grad Niš.

- Svi mi, koji se bavimo javnim poslom, svakodnevno rešavamo najrazličitije probleme koji se tiču naših građana. Današnji dan jedan je od najlepših dana obavljanja tog posla. Ova investicija budi nadu za budućnost tekstilne industrije i stvara mogućnost da grad Niš ponovo bude centar ove industrijske grane, rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

On je istakao da pokretanje privrede nije samo posao države, već i briga lokalne samouprave, kao i da se bez saradnje državnih i lokalnih organa ne mogu ostvariti dobri rezultati.

- Sada, kada je tu "Beneton", sasvim je drugačija slika "Niteksa", koji je pre godinu i po dana bio u štrajku i kada smo razgovarali sa radnicima. Verujem da ćemo efikasno i brzo realizovati i ovaj sporazum, jer smo do sada pokazali da je Grad Niš svoje dogovore sa Ministarstvom ekonomije i "Siepom" uvek brzo i efikasno ispunjavao, rekao je gradonačelnik Simonović.

"Beneton" namerava da jedan deo objekata "Niteksa" rekonstruiše, dok će hale koje ne zadovoljavaju njegove standarde i potrebe proizvodnje srušiti i izgraditi nove. U njima će biti instalirana potpuno nova oprema. Grad Niš će pružiti maksimalnu administrativnu podršku u realizaciji investicije (pribavljanje neophodnih dokumenata i dozvola), a pomoći će i u rušenju hala, koje ne zadovoljavaju potrebe Benetona, kao i u raščišćavanju terena. Plan je da slobodna carinska zona bude proširena na lokaciju "Niteksa", u čijem okviru će se formirati i kancelarija carine kako bi se olakšala i ubrzala carinska procedura, s obzirom da će proizvodnja biti namenjena izvozu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma sa najvećom evropskom tekstilnom kompanijom.

- U Niš je došla najveća evropska kompanija u oblasti tekstila, a ova investicija najveća je investicija u tekstilnu industriju naše zemlje ikada. Niš je zaslužio da dobije najbolje, rekao je ministar Dinkić.

Prema njegovim rečima, "Beneton" će do kraja marta kupiti imovinu "Niteksa" i obaviti intervju sa svim radnicima ove fabrike u vezi sa njihovim zaposlenjem u "Benetonu".

Miloš Simonović gradonačelnik, o investiranju


Benetona i otvaranju novih radnih mesta



#   Niš   gradonačelnik   Mlađan Dinkić   Miloš Simonović   investicije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima