Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas se slavi Božić po gregorijanskom kalendaru

Bookmark and Share

Niš 25.12.2019. Južna Srbija Info

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, neke pravoslavne crkve Grčka, Rumunija, Bugarska koje su prihvatile gregorijanski kalendar, danas proslavljaju rođenje Hristovo - Božić.

Danas se slavi Božić po gregorijanskom kalendaru

Ponoćnu misu u Crkvi uzvišenja Svetog križa u Nišu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar. Svim vernicima koji danas slave Božić, redakcija portala Južna Srbija Info upućuje najsrdačnije čestitke.

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Uglavnom se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara (tj. 25. decembra po starom kalendaru).

I dok moderni istoričari smatraju da bi godina rođenja Isusa Hrista mogla biti u opsegu od 7. do 2. godine p. n. e., tačan datum njegovog mogućeg rođenja je nepoznat.

Isusovo rođenje je pomenuto u dva od četiri kanonska jevanđelja. Do sredine 4. veka, zapadne hrišćanske crkve su prihvatile da se Božić obeležava 25. decembra a taj datum je kasnije usvojen i na Istoku.

Datum Božića je možda odabran da odgovara tačno 9 meseci od datuma za koji su rani hrišćani verovali da je Isus Hrist začet, ili sa nekim od drevnih politeističkih festivala koji su se dešavali oko kratkodnevice.

Božićna misa u crkvi Svetog Križa u Nišu, (Jug Bogdanova 1), počinje u 10 časova.


#   Niš   Božić   Isus Hrist   gregorijanski kalendar   Crkva Svetog Križa u Nišu
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima