Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dačić: Nadam se da ćemo za 25 godina ući u EU

Bookmark and Share

10.06.2017. Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Evropskom forumu u gradu Vahau u Austriji pred evropskim zvaničnicima održao govor pun šaljivih tonova, citirao Marksa, pominjao raspad Evropske unije i ulazak Srbije u EU za 25 godina.

Dačić: Nadam se da ćemo za 25 godina ući u EU

Evropska ideja je lek koji smiruje napetosti i zato je zapadni Balkan usmeren ka njoj, izjavio je danas v.d. premijera i šef šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Evropskom forumu u Vahauu.

"Ideja evropskih integracija je jedna dobra ideja koja može da utiče na očuvanje stabilnosti na Balkanu", istakao je Dačić na skupu kojem su prisustvovali i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Poručujući da je proces evropskih integracija ireverzibilan, on je dodao da, iako sada Evropska unija nije više tolika popularna među svojim članicama, ona je i dalje popularna na zapadnom Balkanu.

Dačić je istakao je da će nova vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti dosadašnju politiku koja je usmerena ka tome da Srbija što pre postane članica EU.

"Mislimo da to treba da bude i ceo region, pri tome smo saglasni sa tim da svi ne treba da budu vrednovani na isti način, nego da svako treba da bude vrednovan onoliko koliko zaslužuje i koliko je napredovao u reformama i evropskim integracijama", kaže Dačić.

Navodeći da smo svesni problema koje ima evropska ideja, Dačić kaže da je ona danas ne samo da je popularna na Zapadnom Balkanu, nego i potrebna kao ideja.

"Karl Marks je govorio da je religija opijum za narod, oprostite oče, ali danas je EU opijum za narod zapadnog Balkana, to je jedna zajednička ideja koja nam pokazuje da imamo neki zajednički cilj", naveo je Dačić. Dačić je poručio učesnicima iz zemalja EU da je najvažnija stvar da se "oni izbore da sačuvaju EU dok mi u nju ne uđemo".

"Najveća opasnost za EU je trenutno je od vas samih, odnosno od vaših članica. Ali vi znate, mi sa Balkana dosta smo sujetni i mislimo da EU i ne može da se raspadne bez našeg učešća, to znači, pre nego što mi uđemo u EU", rekao je šaljivo Dačić, izazvavši smeh u sali.

Zahvalio je Austriji i komesaru Hanu na podršci koju nam pružaju u evropskim integracijama, ističući i da su odnosi Srbije sa Nemačkom u izvanrednom usponu.

"Han je naš najveći prijatelj. Svaki peti dan se sa njim srećemo jer on je zadužen za nas, on će naš narod povesti u EU. Bio je pre neki dan u Beogradu i raduje me da je mogao da vidi koliko je dobro kada postoje konkretni rezultati onoga o čemu on stalno priča", navodi Dačić.

Srbija će, ističe, nastaviti svoj evropski put.

"Mi ćemo da se trudimo, a vi sačuvajte EU. Bavim se politikom već 27 godina i nadam se da dok ne odem u penziju, za jedno 25 godina, da ćemo ostvariti taj naš san, da ćemo biti članovi EU, a pre svega da će EU opstati", rekao je Dačić u šaljivom tonu.

Govoreći o migracionoj krizi, Dačić je rekao da je Srbija uradila svoj deo posla, da je preko njene teritorije prešlo 1,4 miliona ljudi, a da je danas u Srbiji 8.000 migranata. Ističući da Srbija stalno insistira na tome da EU pronađe zajednički prilaz migracionog politici i politici azila, Dačić je naveo da smo ponekad u dosta teškoj situaciji jer se Srbija nalazi između dva dela EU - s jedne strane Grčke i Bugarske, a s druge strane Austrije, Mađarske i Hrvatske.

"U našem slučaju je to čudno. Migranti dolaze iz EU i treba da idu dalje u EU ali jedan deo EU udara ograde i oni ostaju negde između", kaže Dačić i navodi da se nada da ipak neće doći do masovnog egzodusa. Srbija, kaže, nije pravila problem ni oko kvota, te da trentno ima 8.000 migranata koje može da servisira. "Nismo pravili nikakav problem oko kvota bez obzira na to što možda čak neke zemlje EU dobijaju više para nego što mi dobijamo, iako imaju manje problema i prihvataju manje problema. Njihova pozicija kao članova EU je takva da mogu da povuku više sredstva, ali mi smo zahvalni EU na tome što nam pomaže", rekao je Dačić.

Kada je reč o terorizmu, Dačić kaže da Srbija, nažalost, ne može mnogo da pomogne, ali i navodi da se teritorija Zapadnog Balkana često koristi kao regrutna baza za vojsku Islamske države, te da je Srbija upozoravala na radikalni islam i vehabizam i ulogu pojedinih krugova u Austriji koji su vezani za zapadni Balkan.

"Za sada nismo imali većih terorističkih napada kod nas, ali ne znamo šta će biti kada se ti ljudi vrate. Vama je jasno da je tu reč o muslimanima, najveći broj je sa Kosova, ali tu su i iz BiH i Albanije, naravno iz dela Makedonije gde žive Albanci", rekao je Dačić ali i naveo da su neke terorističke grupe na početku bile tolerisane i od strane zapadnih bezbednosnih službi i zapadnih držva, i smatrane za borce za slobodu.

Komentara: 0


#   EU   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić   predsednik Srbije   Austrija   Johanes Han   Zapadni Balkan   Sebastijan Kurc
@DacicIvica @avucic @


 


[ Dodaj komentar ]