Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Damjan Ilić prvi do ČASNOG KRSTA u Nišu (Foto)

rssBookmark and Share

Niš 19.01.2019. Južna Srbija Info

Devetnaestogodišnji Damjan Ilić iz Niša, student druge godine niškog DIF-a, prvi je doplivao do časnog krsta u današnjem nadmetanju u organizaciji Gradske opštine Medijana i tako poneo titulu Bogojavljenskog viteza za ovu godinu. Damjan je jedan od dvojice najmlađih učesnika ovogodišnjeg tradicionalnog takmičenja koje je 13. put organizovala najveća niška opština.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Njemu ide novčana nagrada od 30.000 dinara, lovorov venac, metalni krst, zlatni lanac i privezak.

-Ne bavim se profesionalno plivanjem, mada bih želeo, i iako bi se možda očekivalo da tako bude, jer je ovo plivanje zahtevno. Cela moja porodica je veoma pobožna, te je tako za sve njih moja pobeda na ovaj veliki praznik i velika i zaslužena nagrada – rekao je danas po izlasku iz bazena najbolji među 20 učesnika.

Kao i prethodne dve godine i lepši pol je imao svoju predstavnicu. Ove godine to je 25- godišnja Mima Stanković, fudbalerka niškog „Mašinca“, koja je zbog svog hrabrog čina pobrala posebne simpatije i aplauze.
Predsednik Gradske opštine Medijana, Nebojša Kocić podsetio je na tradiciju očuvanja običaja koje neguje ova opština, a koji svakog januara privlače veliki broj građana i bez čije podrške oni ne bi bili toliko značajni i vredni.

-Od početka godine imali smo četiri manifestacije kojima je je prisustvovao veliki broj Nišlija i gostiju sa strane, i ja im se ovom prilikom posebno zahvaljujem. Lomili smo Česnicu, organizovali Medijanino božićno seoce“, Doček Pravoslavne nove godine i evo sada plivanje za Časni krst. Svi događaji su bili izuzetno posećeni, naglasio je Kocić. – To znači da smo na dobrom putu i da se poklapamo za željama naših građana, ne samo na području Gradske opštine Medijana već i  grada Niša, pa i juga Srbije.

Za sve učesnike Bogojavljenskog plivanja obezbeđene su nagrade. Građanima je uz podršku Vojske Srbije služen čaj.  Učestvovali su po jedan predstavnik Vojske Srbije, Policijske uprave i niškog Odreda Žandarmerije.

Tradicionalna manifestacija organizovana je u saradnji sa Niškom eparhijom, te je blagoslov plivačima dalo sveštenstvo Hrama cara Konatantina i carice Jelene. Velika pomoć u organizaciji bila je od rukovodstva i zaposlenih u Sportskom centru „Čair“, gradskih komunalnih preduzeća, Udruženja volontera „Aktilum“, Udruženja golubara Car Konstantin i Kola srpskih sestara koje je učesnike darivalo peškirima.

 


#   Niš   Medijana gradska opština   časni krst   Niška eparhija   plivanje za Bogojavljenski krst   gradske opštine   Nebojša Kocić   Bogojavljanje   Damjan Ilić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima