Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan belog štapa: 15. oktobar, Međunarodni dan slepih i slabovidih

rssBookmark and Share

Niš 15.10.2019. Južna Srbija Info

Gradska većnica zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić izjavila je ovim povodom da Grad Niš u okviru svojih nadležnosti pomaže organizacijama slepih i slabovidih sa milion i trista pedeset hiljada dinara godišnje kroz programske aktivnosti.

Dan belog štapa: 15. oktobar, Međunarodni dan slepih i slabovidih

U Srbiji se 15.oktobra obeležava Međunarodni dan slepih i slabovidih. Poznat i kao “Dan belog štapa”, ovaj dan u Srbiji obeležava više od 12.000 slepih i slabovidih, koliko, prema podacima Udruženja “Beli štap”, u našoj zemlji ima osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom.

U pripremi je projekat „Jedan laki korak“ na osnovu kojeg će u određenim delovima grada biti izgrađena takozvana taktilna polja bezbednosti, namenjena slepim i slabovidim ljudima.

Ova vrsta pomoći podrazumeva izgradnju taktilnih polja bezbednosti  u blizini saobraćajnih raskrnica ili pešačkih prelaza koja pomažu ljudima sa ovom vrstom invaliditeta da se lakše snalaze u prostoru i bezbedno prelaze ulicu.

Aktivnosti koje u okviru svojih nadležnosti i projekata preduzima Grad Niš su još i afirmacija Saveza slepih i slabovidih ,ali i sveukupna zaštita ove kategorije stanovništva  kroz pružanje pravne pomoći, psiho-socijalne podrške i zadovoljavanja svih njihovih kulturno-umetničkih, sportsko-šahovskih i rekreativnih potreba.


#   Niš   Savez slepih i slabovidih   Tijana Đorđević   Međunarodni dan slepih i slabovidih   Udruženje Beli štap
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima