Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

rssBookmark and Share

Niš 11.11.2021. Južna Srbija Info

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks.

Ovu biljku je otkrio doktor Sava Petrović u okolini Niša (Sićevo) još davne 1884. godine. Spada u ugroženu vrstu u našoj zemlji i čuva se u Botaničkoj bašti u Beogradu.

Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

U Nišu će parastosom i polaganjem venaca na Srpskom i Engleskom vojničkom groblju biti obeležena godišnjica potpisivanja primirja u Velikom ratu.

Ovaj dan se praznuje neradno.


#   Niš   prvi svetski rat   Sićevo   veliki rat   Oko sokolovo   Dan primirja   Solunski front   Natalijina ramonda
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima