Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Lazareva subota - Vrbica

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2021. Južna Srbija Info

Subota pred praznik Cveti i sedmicu pred Vaskrs, posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.Zbog aktuelne pandemije i zabrane kretanja, vernici će današnji praznik obeležiti u svojim kućama.

Danas je Lazareva subota - Vrbica

Tada se u hramovima Srpske pravoslavne crkve u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, i ucrkvu se unose mladi vrbovi listari, tek ulistali.

Pošto se vrba osveti, sveštenik narodu deli grančice i zatim se vrši trokratni ophod oko hrama sacrkvenim barjacima, ripidama i čiracima.

Narod obilazi oko hrama uz pevanje tropara Lazareve subote. Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu,pa čak i onu najmanju od nekoliko meseci donose svečano obučenu u crkvu i kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata.

Deca se raduju, trče po porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Patrijarh srpski G. Porfirije sa početkom u 9 sati, služiće danas Svetu Liturgiju u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole u Nišu.

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Uskrs   Isus Hrist   Saborna crkva   Lazareva subota   Patrijarh Porfirije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima