Južna Srbija Info

Danas je počeo Božićni post

Bookmark and Share

28.11.2016. Južna Srbija Info

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, preneli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje.

Danas je počeo Božićni post

Ustanovljavanje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova se odnosi na drevna vremena hrišćanstva. Već od IV vijeka sveti Amvrosije Milanski, Filistrije, blaženi Avgustin pominju u svojim djelima Božićni post. U V vijeku je o Božićnom postu pisao Lav Veliki. Prvobitno je Božićni post trajao za jedne hrišćane sedam dana, a za druge – malo duže. Na saboru 1166. godine koji je održan u vrijeme konstantinopoljskog patrijarha Luke i vizantijskog cara Manuila svim hrišćanima je bilo naređeno da poštuju 40-to dnevni post uoči velikog praznika Hristovog Rođenja.

Antiohijski patrijarh Valsamon je pisao,  da “je sam svjatiješi patrijarh rekao da iako dani tih postova (Uspenjskog i Božićnog) nisu određeni pravilom, potrudimo se međutim da slijedimo nepisano crkveno predanje i dužni smo da postimo …od 15. dana novembra”. Božićni post je poslednji višednevni post u godini. Počinje 15/28. novembra i traje do 25. decembra/7. januara, traje četrdeset dana i zbog toga se u Crkvenom ustavu naziva Četrdesetnicom, kao i Veliki post. Pošto post hranom počinje na dan praznika svetog apostola Filipa (14. novembra po starom), onda se još naziva i Filipovim.

Božićni post je zimski post, i služi nam za osvećenje poslednjeg dijela godine tajanstvenim obnovljenjem duhovnog sjedinjenja sa Bogom i pripremom za praznovanje Hristovog Rođenja.  Lav Veliki piše: “Samo poštovanje uzdržanja je određeno u četiri vremenska perioda, kako bismo u toku godine spoznali da nam je neprestano neophodno očišćenje i da pri rasijanosti života uvijek treba da se trudimo da postom i milostinjom čistimo grijeh, koji se umnožava zbog tjelesnih slabosti i nečistote želja”.

Prema riječima Lava Velikog, Božićni post je žrtva Bogu za sakupljene plodove. “Kao što je nama Gospod podario ovozemaljske plodove, - piše svetitelj – tako i mi u vrijeme tog posta treba da budemo darežljivi prema siromašnima”.

Prema riječima Simeona Solunskog, “post Božićne Četrdesetnice izobražava post Mojsija, koji je postivši četrdeset dana i četrdeset noći dobio na kamenim tablicama Božije zapovijesti. A mi, posteći četrdeset dana, sozercavamo i primamo živu Riječ od Djeve, ne nacrtanu na kamenu, već ovaploćenu i rođenu, i prisajedinjujemo se Njegovoj Božanskoj ploti”.

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se prije dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tijela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svijetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, prinjeli naše čisto srce i želju da slijedimo Njegovo učenje.

Mitropolija crnogorsko-primorska

Komentara: 0


#   Božić   post   SPC   hrišćanstvo   Božićni post
@


 


[ Dodaj komentar ]