Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Sveti Pantelejmon

rssBookmark and Share

Niš 09.08.2022. Južna Srbija Info

Sveti velikomučenik Pantelejmon (grč.Παντελεήμων - pun samilosti, sveosećajan) rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmit u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke. Kao mladić, izučio je lekarske nauke. Jednoga slepca, kojeg su lekari uzalud lečili, on izleči imenom Hristovim.

Foto: crkvasvpantelejmona-nis.com
Foto: crkvasvpantelejmona-nis.com

Pantelejmon je bio neobično lep, dobar, sjajan učenik, sa posebnim darom za medicinske nauke, a iznad svega milostiva i dobra srca.

Ime Pantelejmon, koje znači: svemilostivi, zaista mu je u potpunosti odgovaralo. Medicinu je učio kod najčuvenijeg lekara tog doba, Efrosina, koji je bio i dvorski lekar.

Prilikom poseta dvoru, Efrosin je sa sobom stalno vodio i najdarovitijeg i najboljeg učenika, Pantelejmona. Pantelejmon je svakoga dana prolazio pored kuće Ermolaja, starog hrišćanskog sveštenika. U srcu mladog lekara živelo je sećanje na veru njegove majke, pa se zbližio sa sveštenikom, Ermolajem koji ga je utvrdio u veri, a zatim i krstio.

Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom. Izlečio je slepog čoveka. Svi lekari su govorili da za njegove oči nema spasa. Pantelejmon je slepca izlečio imenom Hristovim. Jednom mu je očajna majka donela dete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izlečio dete, spasivši ga od sigurne smrti.

Kad mu je umro otac, Pantelejmon je rasprodao imanje i sirotima i ubogima podelio milostinju. Živeo je skromno, a sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno.

Po narodnom kalendaru, danas je pravi dan za započinjanje nekog posla.

Slava opštine Pantelej u Nišu

U Nišu se Sveti Pantelejmon veoma poštuje i obeleževa saborom, a jedna od gradskih opštine nosi ime po njemu.


#   Niš   SPC   hrišćanstvo   Srpska slava   GO Pantelej   gradska slava   Sveti Pantelejmon
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima