Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Veliki petak

Bookmark and Share

10.04.2015. Južna Srbija Info

Veliki petak (grč. Μεγάλη Παρασκευή) ili Strasni petak je hrišćanski praznik kojim se obeležava stradanja Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta.

Raspeće-vikipedija
Raspeće-vikipedija

Toga dana, Crkva se seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću; počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da Ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: "Raspni Ga!"; nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti; razapinjanja i praštanja dželatima rečima: "Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade"; umiranja, skidanja sa krsta, pomazivanja mirom, povijanja tela platnom i polaganja u grob; postavljanja straže da čuva grob da neko ne ukrade njegovo telo.

Plaštanica

U vreme kada je Hristos predao duh Svoj Ocu, u svim pravoslavnim hramovima se iznosi Plaštanica.

To je platno na kojem je prikazano Hristovo polaganje u grob. Plaštanica se postavlja ispred oltara, na posebno ukrašen odar, koji predstavlja grob Hristov.

Vernici u najvećem redu i sa dubokim poštovanjem, prilaze Plaštanici i celivaju je.

Na Veliki petak se strgo posti (hrana se sprema na vodi), zato što sve misli i molitve treba da budu upućene Gospodu i podsećanju da je On Sebe prineo na žrtvu, iz ljubavi prema svima nama.


#   praznici   SPC   Veliki petak   Isus Hrist
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima