Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom - u Moskvi odžana parada

Bookmark and Share

Moskva 09.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

9. maj ili "Dan pobede" nad fašizmom je dan kada je Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Naime 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Nemački predstavnici su dva puta potpisali kapitulaciju. Prva kapitulacija sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23:01 po srednjoevropskom vremenu. Ovaj datum se često naziva Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja. Josif Staljin je kasnije bio nezadovoljan ovim događajima, pošto je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande Sovjetskog Sveza i da bude potpisano u Berlinu i insistirao je da je protokol iz Remsa bio samo preliminarni, a da se glavna ceremonija mora održati u Berlinu, gde se tada nalazio maršal Georgij Žukov.

Stoga je organizovana druga ceremonija na neoštećenom imanju van Berlina uveče 8. maja, kada je već bio 9. maj u Moskvi zbog razlike u vremenskim zonama. Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jirgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafe i admiral Hans Georg fon Frideburg su potpisali nemačku kapitulaciju u štabu Sovjetske armije u Berlin-Karlshorstu. Ispred saveznika nemačku predaju prihvatili su sovjetski maršal Žukov i britanski maršal Artur Teder. Prva parada pobede u Moskvi je održana 24. juna 1945.

9. maj 2024. godine - Moskva

Rusija je svečanom Paradom pobede na Crvenom trgu u Moskvi obeležila 79. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu. Ovaj impresivni događaj, koji se održava svake godine 9. maja, okupio je vojne jedinice, veterane, vojne tehnike i građane u obeležavanju ovog značajnog jubileja.

Parada je bila prilika da se odaju počasti hrabrim vojnicima koji su se borili i položili svoje živote za slobodu i nezavisnost, kao i da se podseti na strahote rata i značaj borbe protiv fašizma.


#   Moskva   Drugi svetski rat   Dan pobede   fašizam   Dan pobede nad fašizmom
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima