Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas su Duhovske - letnje zadušnice

rssBookmark and Share

Niš 06.06.2020. Južna Srbija Info

Danas, 6. juna pravoslavni vernici obeležavaju Duhovske ili letnje zadušnice, koje uvek padaju u subotu pred Duhove, praznik Svete Trojice.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

adušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta.

Zadušnice pravoslavni hrišćani posvećuju svojim preminulim precima i prema tradiciji obilaze grobove, prislužuju sveće i služe pomene.

Vernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Zbog održavanja verskog praznika „Zadušnice“ i povećanih zahteva za prevozom ka Novom Groblju, u subotu 6. juna 2020. godine, na delu trase redovne linije 8 biće otvorena vanredna linija 8L Trg Kralja Aleksandra – Novo Groblje koja će u periodu od 7  do 10 i od 13 do 15 časova saobraćati sa 4 vozila i intervalom od 11 minuta a u periodu kada se očekuje najveći broj putnika, od 10 do 13 časova, sa 6 vozila i intervalom od 7 minuta.

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Zadušnice   Duhovi   Novo groblje   Gradska opština
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima