Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deminirano područje kod Bujanovca

rssBookmark and Share

Bujanovac 22.11.2017. RTS, Južna Srbija Info

Bezbedna je lokacija u okolini Breznice kod Bujanovca. Istraženo je područje, pronađene su tri protivpešadijkse mine i jedna ručna bomba. Sredstva za istraživanje lokacije, koja je na mapi Centra za razminiranje bila označena kao sumnjiva, odvojile su Vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih država.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Uklonjeni su znaci - "Stop mine",  koji su upozoravali stanovništvo na opasnost od zaostalih protivpešadijskih i protivtenkovskih mina. Okolina Uškog potoka, kod sela Breznice iz kategorije sumnjiva lokacija prešla je u bezbednu.

"Danas je praktično dajemo opštini Bujanovac i građanima na korišćenje kao bezbednu, pronađene su na dubini od 20 centimetara i sve na površini od jednog kvadratnog metra, pored puta, gde smo i sumnjali, tu je i pronađeno", kaže Jovica Simonović, direktor Centra za razminiranje.

Demineri su pretražili teren površine 275.000 kvadrata, područje je brdsko-planinsko, teško pristupačno. Istraživanje je počelo pre mesec dana.

"Teren je dosta nepristupačan i nije ravan, ima dosta staza, uglavnom nezagađen metalom, i našli smo tri prozivpešadijske mine PMA 2 i jednu ručnu bombu", kaže Aleksandar Kusmuk, deminer, vođa gradilišta.

Centar za razminiranje je pripremio projekte za istraživanje svih lokacija, za koje se sumnja da ima zaostalih protivpešadijskih i protivtenkovskih mina, svi projekti su dostavljeni donatorima.


#   Bujanovac   Vlada Republike Srbije   SAD   mine   Breznica   Centar za razminiranje
@Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima