Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Epidemija u leskovačkom kraju

rssBookmark and Share

10.01.2011. Izvor: Tanjug, S Media, Blic

Epidemilog Instuta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Branislav Tiodorović rekao je danas da se na niškoj Klinici za infektivne bolesti leče četiri pacijenta sa kliničkom slikom gripa tipa A (H1N1), a da su dva pacijenta priključena na aparate za disanje, i da je broj obolelih od malih boginja u selu Brestovac kod Leskovca povećan na 24, i apelovao na roditelje da provere da li su im deca primila vakcinu protiv te bolesti.

Epidemija u leskovačkom kraju

Jedan pacijent na respiratoru je iz okoline Preševa, a drugi je iz Niša, rekao je dr Tiodorović Tanjugu povodom oboljevanja od gripa na jugu Srbije.

Druga dva pacijenta sa lakšom kliničkom slikom su iz okoline Leskovca i Niša, kazao je on.

Dr Tiodorović je rekao da je sezonski grip u Srbiji potvrđen još sredinom decembra prošle godine kod pacijenata u Užicu i da se radilo o gripu tipa A (H3N2).

Od malih boginja u Brestovcu obolele 24 osobe

Od malih boginja najčešće oboljevaju deca, ali mogu da se jave i kod odraslih osoba koje nisu stekle imunitet. Tiodorović je upozorio da sitaucija sa epidemijom malih boginja može da bude ozbiljan problem.

"Zbog loše izvedene vakcinacije, u Bugarskoj je prošle godine obolelo 28.000 dece, a 28 je u toj epidemiji umrlo, podsetio je Tiodorović.

Epidemija je u Brestovcu izbila krajem prošle godine i 24 slučaja su potvrđena s jasnom kliničkom slikom, kazao je Tiodorović.

Oboljenje započinje kijanjem i povišenom temperaturom, mučninom u stomaku, a zatim se javlja osip i kašalj. Zbog opšteg pada imuniteta, moguće su sekundarne infekcije sa dodatnim komplikacijama ukupnog zdravstvenog stanja pacijenta.

Nova prevara sa svinjskim gripom

"Grip A (H1N1) svrstavamo sada u sezonski grip, a ne u pandemijski", napomenuo je on ukazujući da je najefikasnija zaštita od gripa vakcina protiv sezonskog gripa koja u sebi sadrži zaštitu od gripa tip A (H1N1), A(H3N2) i gripa tipa B.

Tiodorović je podsetio da je grip tipa A (H1N1) ranije potvrđen kod dva pacijenta iz Beogradu i jednog iz Zrenjanina.

On je rekao da se povećani broj obolelih očekuje sa početkom drugog polugođa u školama i da ima još vremena za vakcinisanje, posebno hroničnih bolesnika, a po preporuci ginekologa i trudnica, odnosno prema preporuci pedijatra i dece.

Tiodorović je rekao da je broj obolelih u ovom trenutku sigurno veći, ali da ga prati lakša klinička slika, pa se takvi pacijenti ne javljaju lekaru.

Vakcinacija najbolja prevencija bolesti

Period inkubacije kod gripa je tri do četiri dana, a period sticanja imuniteta posle vakcinisanja iznosi između od 15 do 21 dana.

Tiodorović je podsetio da je prošle godine od posledica novog gripa preminulo 137 osoba sa potvrđenom dijagnozom, među njima i deset trudnica, što se nikada ranije nije desilo kada je reč o epidemijama gripa.



#   bolest   Branislav Tiodorović   sezonski grip
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima