Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Godišnja konferencija za medije: Finansijska stabilnost, izgradnja infrastrukture, više zaposlenih obeležili 2022.

rssBookmark and Share

Niš 10.01.2023. Južna Srbija Info

Prvi put su prošle godine više od 50 odsto prihoda u gradskoj kasi bili prihodi od poreza na zarade koji su za milijardu dinara bili veći nego 2021. godine, rečeno je danas na godišnjoj konferenciji za medije u niškoj Gradskoj kući.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Kreditno se nismo zaduživali, a zahvaljujući punoj kasi uspeli smo da smanjimo zaduženost za 286 miliona dinara. Povećanjem broj zaposlenih na 89.000 smanjili smo nezaposlenost koja je sada u Nišu ispod 20.000.

I dalje smo grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, pa otuda 920 miliona evra direktnih stranih investicija u poslednjih 10 godina. U Nišu posluje osam stranih kompanija, još dve su došle 2022. (Ksing Ju i Jusej), a još dve su proglašene projektima od nacionalnog značaja – VGP I Palfinger, izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski na godišnjoj konferenciji za medije.

Grad je započeo veliki broj infrastrukturnih projekata poput Akva parka u Niškoj Banji, Arheološkog nalazišta Medijana, nove škole u Leskoviku, vrtića u naseljima Brzi Brod i Deveti maj, prve podzemne garaže, istakla je Sotirovski i dodala da se krenulo u rešavanje vodosnabdevanja u naseljima na obodu grada, kao i da je rekonstruisana Ustanova za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite „Mara“, otvoreno Prihvatilište za odrasle i stare osobe, započeta izgradnja Male scene Narodnog pozorišta.

Država je 2022. započela investicije važne za Niš. Rekonstruiše se pruga Niš – Brestovac, gradi gasna interkonekcija Srbija – Bugarska, proširuje zgrada terminala na aerodromu, gradi autoput ka Merdaru. Vojsci Srbije 2022. grad je predao 152 stana, a započeta je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje je najvredniji projekat u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji od 85 miliona evra, rekla je gradonačelnica.

Ona je izrazila zadovoljstvo saradnjom koju Grad ostvaruje sa Kabinetima predsednika, premijerke i ministara, regionom i Evropom ocenivši uspešnim predstavljanje Niša u međunarodnim odborima i telima i podvukla da će 2023. biti godina borbe za svako novo radno mesto, fabriku, investicije, za svakog mladog čoveka koji želi da ostaje u Nišu. Za svako dete koje treba da se rodi, borba za bolji život penzionera, radnika, socijalno ugroženih građana.

Kada živimo u državi u kojoj se predsednik republike zalaže za mir i stabilnost, onda verujem da ćemo moći da realizujemo sve ideje i predloge građana, a njih je bilo više od pet hiljada kroz prijeme koje smo organizovali. To je naš zadatak i uverena sam da ćemo 2023. godinu završiti uspešnije nego prethodnu, zaključila je gradonačelnica.

Komentara: 0


#   Niš   zapošljavanje   Dragana Sotirovski   novinari   mediji   finansije   infrastruktura
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima