Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grad obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu - izjava gradonačelnice Sotirovski

rssBookmark and Share

Niš 11.11.2020. Južna Srbija Info

Danas je polaganjem venaca na Starom vojničkom groblju i groblju Komonvelta, kao i služenjem pomena poginulim ratnicima, u Nišu je obeležen Dan primirja u Prvom svetkom ratu.

Grad obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu - izjava gradonačelnice Sotirovski

"Srbija obeležava mir negujući saradnju, dobrosusedske odnose i prijateljstvo sa drugim državama i narodima. Srbija zna šta su strahote rata. U Velikom ratu izgubila je četvrtinu stanovništva. Podsećamo se vaskrsnuća zemlje i naroda kroz Natalijinu ramondu koju u ovoj nedelji ponosno nosimo na reverima. Mnogo je razloga da Srbija ponosno obeležava istorijske datume gledajući u budućnost, negujući i razvijajući evropske vrednosti", izjavila je gradonačelnica Niša povodom Dana primirja..

Venac na Starom vojničkom groblju i groblju britanskih vojnika položila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa zamenicom Dušicom Davidović i predsednikom Skupštine grada Bobanom Džunićem.

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave, Srpko-ruskog humanitarnog centra, gradskih opština Palilule i Medijane, Saveza boraca, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova i potomci poginulih.

“Sa setom se sećamo svih žrtava, jer je Srbija u Prvom svetskom ratu dala trećinu svog stanovništva. Sloboda je nešto što slavimo, što čuvamo, čemu se radujemo”, rekla je Dragana Sotirovski posle polaganja venaca.
Ona je primetila da je u memorijalnom parku bilo mnogo dece, “jer se ona na ovakvim mestima uče tradiciji, a kada imate tradiciju imate i državu”.

Amblem ovog praznika je Natalijina ramonda u kome se pojavljuje motiv trake Albanske spomenice koja se nalazi iznad cveta i koji se nosi tokom obeležavanja Dana primirja.

Natalijina ramonda ima višestruku simboliku, jer i kada se potpuno osuši, pa se zalije, može ponovo da oživi.

Staro vojničko groblje na Delijskom visu je osnovano početkom Prvog svetkog rata kao mesto za sahranjivanje preminulih od rana i tifusa u niškoj Vojnoj bolnici. Ranije je to mesto služilo za sahranjivanje poginulih u Balkanskim ratovima.

Britansko groblje nastalo je 1915. godine gde su sahranjeni vojnici koji su lečeni u Vojnoj bolnici, kao i bolničarke koje su služile u srpskoj vojsci.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Dan primirja   RSHC Ruski humanitarni centar   saveznici (rat)   vojničko groblje   Vojska Srbije
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima