Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građani traže da se zaustavi gradnja mini-hidrocentrala i da se izbrišu iz Prostornog plana

rssBookmark and Share

Pirot 22.03.2019. Danas, N1

Građani okupljeni oko Grupe građana “Odbranimo reke Stare planine“, “Saveza mesnih zajednica Stare planine“ i Udruženja “Temska“, protestovali su danas ispred zgrade Skupštine grada Pirota u kojoj je bila redovna sednica lokalnog parlamenta.

Foto: Z.Panić
Foto: Z.Panić

Oni su zahtevali od lokalne vlasti da se zaustavi gradnja mini hidrocentrala na području Pirota i Parka prirode Stara planina i da se one izbrišu iz Prostornog plana.

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Temska i član “Saveza mesnih zajedica Stare planine“ Tomislav Pančić kaže da je možda i dobro što se ovaj protest održava istog dana kada i sednica Skupštine grada.

– Naše poruke su jasne da se odmah zaustavi ovo ludilo na Staroj planini i zaustavi gradnja mini hidrocentrala. Ovo je ozbiljna priča. Nije nikakva farsa kad kažemo da reke nećemo dati nikom. Tražićemo da razgovaramo sa čelnicima lokalne saouprave a o tome će govoriti i odbornici u sali Gradske skupštine. Nadam se da su svi oni za očuvanje reka za pokolenja koja dolaze. Svaki turista koji dođe na Staru planinu on najpre traži da vidi vodu. Imamo plan kako će sve to dalje ići a insistiramo na razvoju ruralnog turizma na Staroj planini- rekao je Pančić.

Jedan od aktivista Grupe građana “Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta kaže su se okupili i da predaju zahtev da se sazove sednica Gradske skupštine sa jedinim tačkom dnevnog reda a to je brisanje malih hidrocentrala iz Prostornog plana grada Pirota.

- Ovaj Prostorni plan je usvojen 2011. godine i u njemu je svih 58 lokacija. Dakle, onaj koji je to doneo to mora i da obriše. Tražimo da se obratimo odbornicima u skupštinskoj sali i da nam gradonačelnik kaže kakva je sudbina reka Stare planine i da nam stave na uvid sve dokumente koji se odnose nas izgradnju malih derivacionih hidroelekrana. Hoćemo da vidimo sve ugovore i dokumente. Nije tačno da lokalna samouprava nema ingerencija oko davanja dozvola za gradnju. Tražimo da se pokrene procedura za zabranu gradnje mini hidrocentrala čija izgradnja na svu sreću nije počela.- rekao je, pored ostalog, Jovanović, dodajući da su dobili poziv od trojice saradnika gradonačelnika da se sastanu sa njima i razgovaraju ali na taj sastanak neće ići.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da poštuje prava građana da izraze svoj protest i da mu je žao što se to koristi u političke svrhe.

– Kad je reč o mini hidrocentralama podsećam da je to bio državni projekat, da je država pozivala na izgradnju mini hidrocentrala i da je Stara planina zaštićeno prirodno područje. Podsećam da su to bile potencijalne mini hidrocentrale. Zavod za zaštitu prirode, Vodoprivreda i Elektoprivreda u svakom trenutku su mogli da kažu da se na određenim lokacijama ne gradi hidocentrala. Spremni smo da primimo njihove predstavnike i čujemo njihove zahteve. Više puta sam apelovao a juče sam poslao zvanično pismo ministru Goranu Trivanu da ako je on protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima to pretoči u zakonsko rešenje. Mi niti dajemo uslove ni dozvole za njihovu gradnju a oni protestuju protiv nas. Radićemo Prostorni plan Pirota. Od svih relevantnih institucija ćemo tražiti uslove pod kojima se radi Prostorni plan i radićemo stratešku procenu uticaja na zaštitu životnu sredinu. Plan će imati javnu raspravu. Ako je opšte mišljenje da u tom Planu nema hidrocentrala neće ih biti. I ranije smo poštovali to zakonsko rešenje - rekao Vasić.

Trivan: Ministarstvo ne menja stav, MHE čine štetu biološkom redu u prirodi

Danas je Svetski dan voda. Obeležava se već 26 godina s ciljem podizanja svesti i skretanja globalne pažnje na značaj i važnost vode i održivog korišćenja vodnih resursa. Ministar Goran Trivan kaže da je važno podići svest u društvu koliko su vode u različitm aspektima značajne za naš život.

Kako je istakao ministar za zaštitu životne sredine, mnogo toga treba da se uradi na putu u Evropsku uniju kada su u pitanju vode, koje, naglašava, predstavljaju najznačajniji resurs planete.

"U Poglavlju 27, i ne samo u tom, postoji briga i tretman te teme. Mi tretiramo pitanje voda, imamo potrebu da zaštitimo vode, Srbija je poslednja zemlja u regionu što se tiče kapaciteta voda. Moramo da uradimo sisteme za preradu vode, to je jedan od najvažnijih zadataka - prečistiti vode za početak. Ove godine krećemo da se bavimo time na najtemeljniji način, biće ekspanzija postrojenja za preradu voda", poručuje Trivan.

Ministar smatra da su najveći ekološki problem Beograda otpadne vode, s kojima se grad suočava već dugi niz godina.

"Poslednjih 30 godina se radi na tome, projekat se sprovodi temeljno i Beograd ide ka rešenju. Pronađeni su finansijeri, mislim da će ova i naredna godina doneti konkretne aktivnosti. Projekat je revidiran, noedstaje oko 400 miliona evra, postoji put kojim se ide, bićemo zadovoljni ako za 6-7 godina dobijemo to postrojenje", kaže.

Govoreći o problemu izgradnje mini hidroelektrana, Trivan je poručio da se stav ministarstva ne može promeniti i da MHE čine štetu biološkom redu u prirodi.

"Mislimo da treba zabraniti MHE u zaštićenim dobrima, one napravljene nećeno rušiti, ali ćemo ih napterati da poštuju pravila. Zašto bismo gradili u dobrima kad možemo van gde se ne ugrožava sredina. Struka je stala iza onoga što govorimo, meseci koji dolaze će doneti razrešenje situacije. Mnoge zemlje su odustale od gradnje MHE", zaključio je ministar.

Komentara: 0


#   Pirot   Stara planina   ekologija   protest   Vladan Vasić   hidroelektrana   Temska   Aleksandar Jovanović   lokalna samouprava   Dan voda   otpadne vode   Svetski dan voda   mesne zajednice   Goran Trivan   Odbranimo reke Stare planine   Tomislav Pančić   prostorni plan
@kzpvladanvasic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima