Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hrana u Srbiji ispravna i bezbedna

rssBookmark and Share

24.09.2012. Autor: S.R.

Hrana na tržištu u Srbiji je potpuno bezbedna i ispravna i nema razloga za brigu potrošača, izjavio je danas republički poljoprovredni inspektor za bezbednost hrane Goran Mrdović.

Hrana u Srbiji ispravna i bezbedna

 

Hrana koja se proizvodi u Srbiji ali i ona koja se uvozi je potpuno bezbedna i zdrava i inspektori redovno kontrolišu njenu ispravnost u unutrašnjem prometu, rekao je on novinarima u Medija centru i dodao da je bezbedna kako organska tako i konvencionalna hrana.

Mrdović je kazao da se potrošači najčešće žale na deklaraciju i rok trajanja proizvoda, mada ima i drugih pritužbi.

Prema njegovim rečima, najveći problem se javlja kada potrošač prijavi da je proizvod loš ali inspektor u kontroli ne nađe to na šta se potrošač žalio, već utvrdi da deklaracija nije adekvtana i da je to proizvod kojim se obmanjuje kupac kao, na primer da ima lekovita svojstva.

ProFesorka na Medicinskom Fakultetu Budimka Novaković istakla je da se u Srbiji redovno vrši javno zdravstveni nadzor hrane.

Ona je ukazala i na to da je zdravstvena bezbednost hrane veći problem nego nedostatak hrane jer veliki deo sveta nema zdravu hranu i vodu.

Novaković je objasnila da bezbedna hrana podrazumeva one namirnice u kojima nema nikakve mikrobiloške, hemijske i Fizičke kontaminacije istakavši da je dijareja najčešće prenosiva bolest nezdravom hranom.



#   hrana
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima