Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

148.000 neprijavljenih evra sa prelaza Preševo slilo se u državni budžet

rssBookmark and Share

Preševo 07.06.2021. Južna Srbija Info

Carinici su 5. juna 2021. godine na izlazu prelaza Preševo, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 150.000 evra, koje je preko granice, bez prijavljivanja, pokušao da prenese jedan makedonski državljanin.

148.000 neprijavljenih evra sa prelaza Preševo slilo se u državni budžet

slika 2

Međutim, kada je automobil izdvojen za detaljan pregled, carinici su najpre u džepovima jakne, nonšalantno bačene na zadnje sedište, pronašli plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra. Potom je neprijavljeni novac otkriven i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta. Nakon prebrojavanja, utvrđeno je da se radi o sumi od 158.000 evra.  

slika 3

Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima, kako naše zemlje, tako i EU, u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku. Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto, u korist državnog budžeta.  

Naglašavamo da je preko granice dozvoljeno preneti do 10.000 evra, a da se sume iznad ovog iznosa moraju prijaviti carinskim organima, uz validne dokaze o poreklu novca.

Najčešći razlog zbog čega putnici to ne čine je sporno poreklo velikih novčanih suma koje nose u gotovini i kriju, čime krše propise i rizikuju da im novac bude oduzet.

Podsetimo da je 3. juna 2021. godine u EU počela primena novih pravila za unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra u cilju efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.


#   Preševo   carina   krijumčarenje   evro   Granični prelaz   devize
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima