Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danske krune vrednosti 45 hiljada evra sakrivene u pantalonama

rssBookmark and Share

Gradina 25.06.2020. Južna Srbija Info

Propis da se prilikom prelaska granice mora prijaviti svaki novčani iznos veći od 10.000 evra važi i u EU odakle dolazi najveći broj putnika koji to, uprkos stalnim apelima Uprave carina, uporno ne čine. Samo tokom jučerašnjeg dana na prelazu Gradina carinici su u saradnji sa policijom otkrili više takvih slučajeva i zaplenili neprijavljene devize u vrednosti od preko 100.000 evra.

Danske krune vrednosti 45 hiljada evra sakrivene u pantalonama

U prvom slučaju je 22. juna 2020. godine za detaljnu kontrolu na izlazu iz zemlje izdvojen automobil „folksvagen“ danskih registarskih oznaka, kojim su putovala trojica danskih državljana turskog porekla.

Oni su rekli da nemaju ništa za prijavljivanje i da sa sobom nose manje sume novca.

Detaljnim pregledom je najpre u koferu vozača pronađena torbica sa 4.900 evra i koverat sa 10.000 evra, da bi potom i kod suvozača ispod pojasa u platnenoj torbici vezanoj oko struka bilo pronađeno 358.000 danaskih kruna, što iznosi oko 48.000 evra. Suvozač je u džepu jakne imao još 75.000 danskih kruna, što je ravno iznosu od 10.000 evra. Treći putnik je jedini kod sebe zaista imao sumu koja se ne mora prijavljivati, odnosno 9.500 evra.

Nakon što dvojici turskih državljana vraćen dozvoljeni iznos do okončanja prekršajnog postupka zadržano je gotovo 53.000 evra.

Par sati ranije tog istog dana za detaljan pregled je izdvojen i „BMW“ nemačkih registarskih oznaka kojim je iz Nemačke ka Turskoj sam putovao sredovečni turski državljanin.

Na uobičajeno pitanje postavljeno na turskom jeziku, on je takođe odgovorio da ima samo lični prtljag i bankovne kartice.

Carinik je međutim, na suvozačkom sedištu ispod jakne pronašao torbicu u kojoj se nalazio neprijavljeni novac u iznosu od 20.000 evra. Uz zapisnik o carinskom prekršaju zadržana je polovina te sume.

Oko 20 časova na izlaznoj strani je za detaljan pregled izdvojen i „mercedes“ austrijske registracije kojim su ka Turskoj putovala dvojica Austrijanaca turskog porekla.

Mada su kao i njihovi prethodnici rekli da nemaju ništa da prijave u njihovom prtljagu, među garderobom, pronađeno je ukupno 63.000 neprijavljenih evra. Obojici putnika je vraćeno po 10.000 evra, dok je 43.000 zadržano do okončanja prekršajnog postupka pred sudom.


#   Gradina   carina   krijumčarenje   devize   danske krune
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima