Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlasina bez hitne pomoći: Dvogodišnja devojčica preminula nakon što joj je pozlilo

rssBookmark and Share

Leskovac 16.08.2019.

Dvogodišnja devojčica preminula je jutros u Zdravstvenom centru u Surdulici pošto joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru.

Vlasina bez hitne pomoći: Dvogodišnja devojčica preminula nakon što joj je pozlilo

Dvogodišnja devojčica je preminula nakon što joj je pozlilo kod Vlasinskog jezera, potvrdili su za RTS u Domu zdravlja u Surdulici.

Kako se navodi, roditelji su morali sami da transportuju dete do najbliže zdravstvene ustanove jer su lekari hitne pomoći rekli da ne mogu da dođu na lice mesta.

Nakon što je devojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi gde im je rečeno da ne mogu da izađu na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami transportuju devojčicu do najbliže ambulante jer "trenutno nemaju vozilo koje bi mogli da pošalju".

Lekari Zdravstvenog centra u Surdulici su pokušali da reanimiraju devojčicu kojoj je pozlilo na Vlasini, ali nisu uspeli da je povrate.

Uzrok smrti će utvrditi obdukcija koja je danas rađena u Zdravstvenom centru u Vranju.

 

Ingerencije i procedure

Direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu doktorka Milena Stanković Mitrović je izjavila za Mondo portal da lekar Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao da izađe na teren jer je morao da ispoštuje zvaničnu proceduru.

"Tačno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu da stave kiseonik, ali imaju vozilo sa nosilom kojim mogu da transportuju pacijenta. Međutim, doktor, koji je noćas bio u smeni, radio je sam. On kao jedini lekar ne sme da napusti Dom zdravlja. Postoje tu zakonske normative koje zaista moraju da se ispoštuju. Jeste da je Crna Trava teritorijalno blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovako nešto u pitanju, tu nema govora, mora da se reaguje. Lekar je najverovatnije savetovao da se dete doveze do prve ambulante. Moguće da je lekar, inače, moram da kažem, sa dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, pomenuo da nemaju kiseonik, ali nije u tome problem. On je samo poštovao proceduru", navodi Stanković Mitrović.

Ona dodaje da Crna Trava zapravo nema Službu hitne pomoći, ali da lekari uvek reaguju kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

"Problem je u tome što Vlasinsko jezero teritorijalno pripada Surdulici, pa tako i zdravstvene usluge, ali je geografski bliže Crnoj Travi, Vlasotincu, pa i Leskovcu. U takvim kritičkim momentima ljudi se odlučuju da se zapute pre u Leskovac nego u Surdulicu. Da ne pričam o tome što sama Crna Trava ima problem sa brojem lekara i što tamošnje stanovništvo opslužuje 0,8 lekara po glavi stanovnika", ističe ona.

Inače, na Vlasinskom jezeru postoji ambulanta, u mestu Vlasina Okruglica, ali ne postoji zdravstvena služba sa 24-časovnim radnim vremenom.

Komentara: 0


#   Leskovac   Dom zdravlja   Hitna pomoć   Crna Trava   Surdulica   Vlasinsko jezero   smrt   Mondo portal
@mondoportal @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima