Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gadžin Han: Nestalo 30 kazana

rssBookmark and Share

Gadžin Han 10.10.2011. D. St. Novosti

U poslednjih šest meseci na teritoriji gornjeg dela Zaplanja lopovi ukrali su najmanje 30 bakarnih kazana za pečenje rakije

Gadžin Han: Nestalo 30 kazana

Samo u poslednjih šest meseci na teritoriji gornjeg dela Zaplanja, u opštini Gadžin Han, za sada nepoznati lopovi ukrali su najmanje 30 bakarnih kazana za pečenje rakije. Najviše krađa zabeleženo je u selima Zavidince, Ostatovci, Gornji i Donji Prisjan i Bogdanovac.

Kako smo saznali u Gadžinom Hanu, na meti su bila uglavnom „prazna“ domaćinstva, jer su stariji domaćini umrli, a njihovi naslednici žive u Nišu, Požarevcu, Vranju i drugim gradovima i na svoja rodna ognjišta dolaze povremeno.

Pored kazana, pokradeno je dosta i bakarnih pumpi za prskanje vinograda. Od naših sagovornika smo saznali da su pokradeni kazani i pumpe uglavnom završavali na nekom od otpada, naravno, pošto se prethodno raskomadaju. Cena jednog kazana je, inače, od 1.000 do 1.500 evra, a lopovi su ga u komadima na otpadu pradavali između 100 i 150 evra.

Kako u Zaplanju ima dosta šljivika, koji su ove godine prilično rodili, sada su se mnogi našli na mukama kako da ispeku rakiju od šljive, jer komina više ne može da čeka, a i naslednici treba da se vraćaju tamo odakle su došli da bi obezbedili „mučenicu“ za zimske dane. Zato se ljudi sada udružuju, pa jedan kazan, na primer, šeta u desetak dvorišta.

 


#   Gadžin Han   bakar   kazan   Zaplanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima