Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kod Aleksinca otkrivena divlja naplatna rampa

rssBookmark and Share

Niš 26.07.2007.

Na delu autoputa Beograd–Niš između Ražnja i Aleksinca, na pedesetak kilometara od Niša, na desnoj strani saobraćajnice koja vodi od glavnog grada, Nebojša A. (28), iz aleksinačkog sela Korman, i Dejan A. (37), iz Rutevca, takođe opština Aleksinac, skinuli su metalnu zaštitnu ogradu i mrežu od žice i tu napravili sopstvenu naplatnu rampu!

Kod Aleksinca otkrivena divlja naplatna rampa

 Uspeli smo, posle dužeg praćenja jednog od njih, da ga uhvatimo na delu i podnesemo krivičnu prijavu. Drugog smo pronašli dva dana kasnije, posle intenzivne potrage – otkriva za „Politiku” Miodrag Tica, načelnik Saobraćajne policije u Nišu.

Nebojša A. je, kako saznajemo, na pogodnom mestu na autoputu, nekoliko kilometara ispred razvaljene ograde zaustavljao teretna vozila stranih registarskih oznaka, prvenstveno šlepere i kamione, i sa vozačima se dogovarao o njihovom ilegalnom izlasku sa autoputa, samim tim i o izbegavanju plaćanja obavezne putarine. Odatle, od mesta dogovora sa strancima, najčešće vozačima iz Turske i Bugarske, on je svojim automobilom išao ispred šlepera i kamiona i „vodio” ih do divljeg ilegalnog izlaska sa autoputa, gde ih je čekao Dejan A. koji ih je, potom, usmeravao na sporedni, regionalni putni pravac između Ražnja i Niša.

Ova dvojica Aleksinčana su, naravno, od turskih i bugarskih vozača naplaćivali uslugu. Uzimali su od njih po polovinu iznosa za putarinu, što se isplatilo i strancima, a i njih dvojica su imali solidan prihod.

Policija je, posle zaustavljanja teretnih vozila na regionalnom putu, proverom tahografa u kamionima i šleperima utvrdila mesto gde su zaustavljali vozila i potom ilegalno izlazili sa autoputa, a od samih vozača dobila je i priznanje o postojanju „privatne” naplatne rampe. U preduzeću „Srbija-put”, na naplatnoj stanici „Nais” u Nišu, dobili smo informaciju da je putarina za šlepere sa stranim registarskim oznakama 6.320, a za strane kamione 3.160 dinara, što znači da su Nebojša i Dejan od svakog stranog šlepera prihodovali oko 3.000, a od kamiona sa stranim tablicama oko 1.500 dinara.

Toma Todorović (Foto S. Lazarević) Politika


Postoji sumnja da su se Nebojša i Dejan ovim "biznisom" bavili duže vreme, te da su državu oštetili za milionske svote. Međutim, i pored toga, ova dvojica će odgovarati samo za uništavanje ograde na autoputu jer su oni izvršioci sasvim novog krivičnog dela koje zakon ne predviđa.

Načelnik saobraćajne policije Policijske uprave u Nišu Miodrag Tica potvrđuje da su protiv Nebojše i Dejana podnete prijave za uništenje i oštećenje tuđe stvari i neovlašćeno izvođenje radova na autoputevima jer Krivični zakon nema odgovarajuću kvalifikaciju za ovo delo.

- Duže vreme smo imali saznanja da neka lica uklanjaju ogradu sa autoputa Beograd- Niš te da omogućavaju prolaz vozilima bez plaćanja putarine. Mesec dana smo pokušavali da im uđemo u trag. Međutim, osnovano sumnjamo da su imali saučesnikem, koji su krstarili autoputem i obaveštavali ih u našem kretanju. Pretpostavljamo da su baš zbog toga oni promenili lokaciju jer su prvobitno ogradu uklanjali na deonici autoputa na području Ražnja da bi se onda premestili ka Aleksincu - kaže Tica.

Međutim, kako navodi Tica, 15. jula policija je locirala počinioce i postavila im zasedu.
- Oni su uhvaćeni na delu prilikom demontiranja odbojne ograde, nakon čega su uklonili 16 metara žičanog pletiva i stub iščupali iz betona kako bi bugarskom kamionu omogućili prolaz. Na licu mesta uhapšen je Nebojša, dok je Dejan pobegao. Policija ga je ubrzo pronašla kod kuće i privela . Međutim, on je tvrdio da sa ovim kriminalnim radnjama nema veze, te da je u vreme izvršenja dela bio kod kuće - kaže Tica.
Policiji je u identifikovanju počinilaca pomogao snimak koji su im ustupili radnici obližnje OMV pumpe na kojem se vidi kako se Bugarin dogovara sa Nebojšom i Dejanom, te kako jedan od njih odlazi sa Georgijem kamionom. Isti snimak oborio je Dejanov alibi jer je utvrđeno da je posle bekstva od policije došao na pumpu da uzme vozilo.

Tačna suma koju su ova dvojica stavila u džep verovatno nikada neće biti utvrđena. Cena putarine na ovoj deonici za domaće kamione je 3.700 dinara dok ovu dažbinu stranci plaćaju u dvostruko većem iznosu. Dejan i Nebojša su iznos putarine delili sa vozačima na ravne časti, a policija pretpostavlja da su tokom jedne noći na ovaj način propuštali i po desetak kamiona, što znači da im je čista zarada bila više od tridesetak hiljada.
Miodrag Tica naglašava da ovo nije kraj akcije, te da će policija i dalje krstariti drumom jer se ne isključuje mogućnost da ima još onih koji su se dosetili da na ovaj način napune džepove.

Obzirom na to da su kriminalne radnje Dejana i Nebojše u nedostatku odgovarajuće zakonske regulative okarakterisane kao laka krivična dela oni su posle saslušanja pušteni na slobodu. U slučaju da budu osuđeni preti im novčana ili kazna zatvora maksimalno do jedne godine.
 


Na autoputu Beograd - Niš cvetao biznis sa izbegavanjem plaćanja putarine
Naplatna rampa u kukuruzištu

U ponoćnoj zasedi policije na autoputu Beograd - Niš, između Ražnja i Aleksinca, uhvaćeni su rođaci Dejan (37) i Nebojša (28), koji su na dovitljiv ali nelegalan način zarađivali novac. Policija je dugo imala dojave da neko noću odšrafljuje ogradu na autoputu i propušta kamione na regionalnu saobraćajnicu. Tako su vlasnici šlepera i drugih teškaša izbegavali da plate putarinu na naplatnoj rampi kod hotela „Naisa“, koja iznosi 3.700 dinara za domaće i duplo više za strance.

Kada bi kamioni prošli, Dejan i Nebojša bi ponovo vraćali ogradu u prvobitno stanje tako da se pored kolovoza ništa nije primećivalo. Naknadu za propuštanje jednog kamiona naplaćivali su do 20 evra, zavisno od toga da li je šofer domaćin ili stranac. Posle saslušanja, policija je pustila Dejana i Nebojšu, a već se zna da će biti samo novčano kažnjeni, jer naš zakon ne predviđa takvu vrstu prekršaja.
Pričama o ovoj domišljatoj prevari dodaje se i podatak da na autoputu operiše više ekipa koje na različitim mestima propuštaju kamione na regionalni put koji se u Niš uključuje iza naplatne rampe.
Domaćin Dobri kaže da kod sela Bobovište postoji nekoliko grupa koje kamiondžije sa autoputa provode na regionalni put. Sada su prikočili s „poslom“ jer čekaju da prođe gungula, a onda će nastaviti po starom.
- To stalno rade. Kod OMV pumpe se noću skupe tri-četri kamiona. Dotle, ovi razvale ogradu i daju znak da kamioni mogu da prođu. Kad to završe, vrate ogradu, i svi su namireni. Kod te pumpe postoji jedan prelaz koji su stalno rasturali tanjiračama. Dugo su to radili kod OMV pumpe, a kad je postalo vidljivo, prešli su na druga mesta - kaže ovaj domaćin.
Njegov komšija Rade kaže da su grupe prvo počele da razvaljuju ograde kod Ražnja, a onda su se zbog čestih patrola policije preselile kod sela Bobovište, naspram Aleksinca.
- Ne znam zašto su obarali ogradu kod sela Draževac, jer tamo ne postoji ni bankina, pa može da prođe ko hoće. Postojalo je pre nekoliko meseci mesto na ulasku u selo Bobovište koje građevinski radnici nisu zakrpili. Tu se dugo nesmetano prolazilo - kaže Rade.
Ekipa „Blica“ na izlasku iz Ražnja zatiče grupu građevinskih radnika koji krpe rupe u ogradi na autoputu kako bi se sprečio prolazak na regionalnu saobraćajnicu zaobilaženjem naplatne rampe.
- Ovde gde sad postavljamo žicu neko je kao sivonja prošao pre dva-tri dana. Iskopao je stub sa žicom i samo protutnjao kamionom - kažu radnici.

Autor: Marko Smiljković - K. Kamenov


#   Niš   Aleksinac   Beograd   policija   Ražanj   auto-put   Rutevac   Bobovište   rampa   Draževac   Toma Todorović   naplatna rampa   Marko Smiljković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima