Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Malverzacijama sa receptima i lekovima oštetili budžet za skoro 10 miliona

rssBookmark and Share

Preševo 25.10.2019. Južna Srbija Info

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama sa lekarskim receptima oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje za 9,8 miliona dinara.

Malverzacijama sa receptima i lekovima oštetili budžet za skoro 10 miliona

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su zdravstveni radnici u Domu zdravlja Preševo F.N. (1976), A.B. (1977) i K..A. (1964), kao i penzionisani zdravstveni radnik R. J. (1952),  dok se osumnjičenom A.M. (1975) odgovornom licu u jednoj apoteci u Preševu, na teret stavlja da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su F.N., A.B., K.A,  kao i R.J. od januara 2016. do kraja 2017. godine pacijentima propisivali recepte za lekove bez izveštaja lekara specijaliste u količini većoj od dozvoljene na mesečnom nivou, suprotno Pravilniku o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji.

Osumnjičeni F.N. je, kako se sumnja, sa tim receptima podizao lekove u apotekama u Preševu i prodavao ih na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Takođe, kako se sumnja, A.M. je od januara 2016. do jula 2018. godine ručno prepravio 5.274 lekarska recepta na kojima je dopisivao veću količinu lekova nego što je propisano.

Osumnjičenima F.N. i A.M. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog  tužilaštva u Nišu, dok su  A.B., R.J. i K.A već privedeni nadležnom tužilaštvu.

Komentara: 0


#   Preševo   MUP RS   recept   apoteka   lekovi   zloupotreba službenog položaja   zdravstveni radnici   Tužilaštvo za borbu protiv korupcije   lekarski recept   Dom zdravlja Preševo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima