Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mama i beba nisu izdržale

rssBookmark and Share

Beograd 07.07.2017. Alo

“Bila joj je to prva trudnoća i primljena je kao hitan slučaj, ali doktori nisu uspeli da je spasu“

Klinički centar Srbije Foto D. Milenković
Klinički centar Srbije Foto D. Milenković

Porodilja Ivana K. (32) i njena beba Vera, stara tri dana, iz Niša umrle su pre nekoliko dana, posle porođaja u GAK Višegradska, prenosi list “Alo”.

Majka je preminula u Kliničkom centru Srbije, a beba u Institutu za neonatologiju.

Tragično preminule majka i beba, sahranjene su na niškom Novom groblju 5. jula, a na Fejsbuku je oformljena i grupa Pravda za Ivanu i Veru na kojoj su, pored ostalog, objavljene i sumnje da je tragični događaj posledica neadekvatnog lečenja.

Ministartvo zdravlja: Poslali smo inspekciju
U Ministarstvu zdravlja kažu da su upoznati sa slučajem i da već zdravstvena inspekcija ispituje sve činjenice u Kliničkom centru Srbije.

- Direktor kliničkog centra u Nišu već je preduzeo sve da se sprovede takozvani unutrašnji stručni nadzor u vezi sa lečenjem preminule pacijentkinje - naveli su u Ministarstvu.

Kako navodi izvor lista “Alo”, koji je želo da ostane anoniman, Ivani je to bila prva trudnoća, koju je vodila u Domu zdravlja “Niš”.

- U sedmom mesecu trudnoće 21. juna primljena je u Klinički centar u Nišu. Imala je bolove u trbuhu, visok pritisak i povraćala je. Odmah joj je urađena kompletna dijagnostika, analize i ultrazvučni pregledi i data joj je terpija. Pregledali su je kardiolog, gastroenetrolog... Posle opsežnih analiza, postavljena je sumnja na takozvani “bud chiarri” sindrom, jako teško stanje koje karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. Kada se javi u trudnoći, izaziva teške komplikacije a plod pati. Tokom dijagnostike utvrđen je i takozvani slabiji rast bebe, odnosno bila je na donjoj granici za tu nedelju trudnoće - navodi izvor.

Prema njegovim rečima, posle konsultacija sa kolegama iz Beograda, 25. juna Ivana je transportovana u GAK Višegradska.

U porodici zanemeli

U porodici preminule Nišlijke juče nisu imali snage za razgovor sa medijima. Majka preminule žene rekla je preko interfona da nema snage za razgovor, dok otac Sibin, koga smo čuli telefonom, takođe, nije bio za razgovor na ovu temu. -Ne mogu ništa da kažem, mi smo još u konfuziji, vi istražujte šta znate - rekao je on kratko. Poznanici i prijatelji u šoku su zbog smrti mlade žne i njene bebe, pogotovo što, koliko je poznato, nije nikada bolovala niti imala ozbiljnije i hronične zdravstvene tegobe.

- Tamo je primljena ikao hitan slučaj, u izuzetno teškom stanju, životno ugrožena. Konstatovan je poremećaj u radu jetre i bubrega. Postavljena su sumnje na takozvane “hellp” i “bud chiarri” sindrom, sa zastojem u rastu ploda. Na dobro reagovala na datu terapiju i njeno stanje se i dalje pogoršavalo. Lekari su odlučili da se uradi hitan carski rez. Rođena je devojčica, težine oko 800 grama. Bila je u teškom stanju i odmah transportovana u Institut za neonatologiju - objašnjava sagovornik.

On dodaje da je kod majke posle carskog reza došlo do daljeg pogoršanja funkcije jetre i bubrega.

- Ivanu su pokušavali da spasu lekari svih neophodnih specijalnosti - od hematologa do anesteziologa iz Kliničkog centra Srbije, ali njeno stanje se komplikovalo. Kod nje je potom ustanovljen poremećaj u zgrušavanju krvi. Takođe, Ivani su urađene i dve operacije, ali i pored toga nisu uspeli da je spasu - navodi izvor.

Dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska, nije juče želeo da komentariše bilo šta u vezi sa ovim slučajem, dok zdravstvena inspekcija ne završi svoj deo posla.

Mobilni telefon dr Zorana Radovanovića, direktora Kliničkog centra “Niš”, bio je nedostupan.

Komentara: 0


#   Beograd   Klinički centar Niš   Ministartvo zdravlja   trudnoća   smrt   Klinički centar   životno ugrožen   teško stanje   Klinički centar Srbije   Ivana Kostić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima