Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nestalo 1,28 miliona iz blagajne leskovačke toplane

rssBookmark and Share

09.12.2010. Blic

U leskovačkoj toplani nestalo je 1,28 miliona dinara pazara kako je utvrdila komisija ovog preduzeća. U policiji, po čijem nalogu je formirana komisija “Toplane”, kažu da je ta komisija dobro radila i da je utvrđeni manjak tačan, ali da će inspektori pročešljati dokumentaciju i za prethodne godine zbog sumnje da je za tri godine iz blagajne nestalo oko pet miliona dinara. Tako se, na primer, sumnja da je u toku 2009. godine nestao pazar od tri miliona, a u 2008. godini oko milion dinara.

Nestalo 1,28 miliona iz blagajne leskovačke toplane


Veći deo dokumentacije izgoreo u sumnjivom požaru pre godinu dana

- Prema našim podacima, komisija je tačno utvrdila da je u ovoj godini nestalo 1,28 miliona dinara i to je konačan iznos. Međutim, zbog sumnji da su krađe vršene i prethodnih godina, nastavljamo istragu - kaže izvor “Blica” iz policije.

„Toplana“ se našla na udaru policije posle anonimne prijave iz preduzeća. Za dve nedelje saslušano je, pored rukovodstva, dvadesetak zaposlenih, najviše iz knjigovodstva, gde je, zapravo, novac nestajao.

Naš izvor blizak istrazi otkriva i kako se pazaru gubio trag.

- Fizička lica i inkasanti su uplaćivali dugovanja i pazar na blagajni i to je unošeno u kompjuter. Priznanice su sa novcem odlazile u blagajnu, ali tamo su nestajale, a deo novca završavao je u privatnim džepovima - objašnjava naš sagovornik.

Jedan od članova interne komisije, koji je zahtevao anonimnost, kaže da je krađa pazara bila javna tajna u firmi, da je, navodno, rukovodstvo upozoravano, ali da niko nije reagovao.

- Prema našim procenama, krađa je počela 2009. godine kada je nestalo oko milion dinara, a najbolja “žetva” za lopove bila je prošla godina, jer je nestalo oko tri miliona dinara - priča član komisije.

U policiji kažu da će utvrđivanje stanja blagajne iz prethodne dve godine biti veoma otežano, jer je decembra prošle godine preko noći buknuo požar baš u prostorijama knjigovodstva i blagajne, gde su izgoreli svi papiri i uništena kompjuterska oprema. Direktor preduzeća Miomir Jovanović je tada tvrdio da uzrok nisu mogle da budu pokvarene elektroinstalacije, jer je nekoliko meseci ranije vršena kompletna zamena, ali je kasnije konstatovano da su neispravne instalacije upravo uzrok požara. To je bio treći požar po redu u knjigovodstvu “Toplane” u poslednjih 10 godina.

- Nikada nismo poverovali u zvaničnu verziju da je viša sila izazvala požar - kažu izvori “Blica”, koji tvrde da u preduzeću ima i drugih mahinacija, ali one za sada nisu predmet policijske istrage.

- Godinama sumnjamo da se isporučuju manje količine uglja od ugovorenih, a neke informacije govore da on nestaje na putu od železničke ćelije do stovarišta u centralnoj toplani - priča naš izvor dobro upućen u poslovanje gradske firme.

Direktor Miomir Jovanović potvrdio je da je pronađen manjak u blagajni, ali nije hteo da komentariše slučaj. Komentare nismo mogli da dobijemo ni u kabinetu gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, ali ni od čelnika Nove Srbije čiji je kadar Jovanović.

- Kriminal ne sme da ima ničiju podršku. Policija mora da odradi posao bez uplitanja sa strane, a kada se otkrije krivac, mi ćemo preduzeti potrebne mere - kažu izvori “Blica” iz gradske vlasti.

Inače, “Toplana” je jedno od ekonomski jačih gradskih preduzeća, a prosečne zarade iznose 25.686 dinara.

Krivična prijava protiv direktora

Policija je nedavno Osnovnom tužilaštvu predala krivičnu prijavu protiv direktora “Toplane” Miomira Jovanovića zbog zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se da je mimo odluke tenderske komisije izabrao drugog dobavljača uglja i mazuta i drugog prevoznika. Jovanović kaže da zna za tu prijavu, ali da on sa tim nema veze, već da je odluka stvar komisije.



#   policija   kriminal   krivična prijava   fizička lica   instalacije   elektroinstalacije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima