Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Istraga o begu niških maloletnika

rssBookmark and Share

07.10.2015.

Dvoje maloletnika iz Niša, čiji su nestanak prijavili policiji roditelji pre desetak dana, od juče su u Srbiji. Deca su dobro, oporavljaju se, a naknadna istraga će pokazati da li su sami ili uz nečiju pomoć ilegalno prešli granicu sa Bugarskoj.

Niš: Istraga o begu niških maloletnika

Predmet će biti ustupljen i niškom Centru za socijalni rad, a o svemu će biti obavešeno i Više tužilaštvo u Nišu, jer je reč o maloletnicima.

Među 33 000 registrovanih izbeglica u Bugarskoj, našlo se i dvoje mladih iz Niša koji su se, kao žitelji Irana javili prihvatnom centru Busmanci nedaleko od Sofije. Kako su trinaestoogodišnja devojčica i mladić od 17 godina prešli 190 kilometara od Niša preko granice do kampa, utvrdiće nakanadna istraga

Konzul Srbije u Bugaraskoj Aleksandar Stamatović kaže da su maloltnici izvršili prekršaj ilegalnog prelaska državne granice i davanja netačnih podataka o sebi. "Mi još nismo dobili zvaničan odgovor bugarskih organa o prinudnim merama koje će odrediti, a koje nalaže zakon Republike Bugarske", navodi Stamatović.

Centar za socijalna rad će preoceniti i uputiti predlog Prekršsajnom sudu da li aktere ove priče posle svega treba kazniti ili im izreći vaspitnu meru.

Neka karika u svemu tome nedostaje. Deca su uspela i imala potrebe da napuste porodicu i odu u nešto nepoznato, kaže Ljiljana Milojević iz niškog Centra za socijalni rad

Sudija Prekršajnog suda Mišel Marković ističe da je devojčica koja je ilegalno prešla državnu granicu ne podleže prekršajnoj odgovornosti. "Može odgovorati eventualno roditelj jer je prospustio vršenje dužnog nadzora nad njom, dok dečak može odgovarati prekršajno, kaže Marković.

Godišnje u Nišu oko sedamdesetoro maloletnika pobegne od kuće.

Rukovodilac grupe za suzbijanje malletničke delikvencije u niškoj policiji Bratislav Timotijević apeluje na roditelje da povedu strogu pažnju o svojoj deci. "Ova priča ima srećan kraj i to je dobro, deca su se vratila kući, sve će to se da rešiti na ovaj ili onaj način reši. Ali ne želim da spekulišem šta je sve na tom putu moglo da im se desi", dodaje Timotijević.

Roditelji dece nisu želeli javno da govore o tome kroz šta su sve za proteklih desetak dana prolazili dok su im deca bila odsutna od kuće. Policija sutra počinje detaljne razgovore sa dečakom i devojčicom kako bi utvrdila prave motive jedne ovakve dečje avanture.

Dragana Sotirovsi, RTS


#   policija   Centar za socijalni rad   istraga   azilanti   Bugarska   maloletnici   konzul   Momčilo Petković   Anđela Stojnev   pobegli   Više tužilaštvo   Aleksandar Stamatović   Mišel Marković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima