Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški direktori uhapšeni zbog utaje poreza

rssBookmark and Share

Niš 24.02.2020. Južna Srbija Info

Uhapšeni su oštetili su budžet Republike Srbije za iznos od 153.219.043 dinara.

Ilustracija
Ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom policijom i pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije, uhapsili su tri osobe koje se terete za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Uhapšeni su Z. S. (1954), odgovorno lice privrednih društava „Nini MD“ i „Nini eksport-import“, V. M. (1986), odgovorno lice firme „Zdravlje lek“, kao i D. D. (1968) odgovorno lice Privrednog društva „ZU Apoteka Nini“.

Sumnja se da je Z. S. izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica tako što je, kao odgovorno lice „Nini MD“, u stečajnom postupku, prodao svoja potraživanja prema stečajnom dužniku, bez saglasnosti stečajnog upravnika, Privrednom društvu „Zdravlje lek“ i čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.500.000 dinara firmi „Zdravlje lek“, a za isti iznos oštetio „Nini MD“.

Takođe, postoje osnovi sumnje da su svo troje osumnjičenih, kao odgovorna lica pomenutih privrednih društava, izvršili krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, tako što su u periodu od 1. decembra 2016. do 30. aprila 2019. godine kao povezana društva fiktivno fakturisali toplomere i testove za trudnoću čiji je promet zabranjen, budući da nisu upisani u Registar medicinskih sredstava.

Na ovaj način oštetili su budžet Republike Srbije za iznos od 153.219.043 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Komentara: 0


#   Niš   hapšenje   Poreska uprava   utaja poreza   PU Niš   preduzetništvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima